ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΚομπόστα με αχλάδια και ξερά δαμάσκηναΚομπόστα με αχλάδια και ξερά δαμάσκηνα

κομπόστα αχλάδι
Καθαρίζουμε προσεκτικά τα αχλάδια. Από το κάτω μέρος τους αφαιρούμε με το ειδικό κυλινδρικό εργαλείο ή με ένα μυτερό μαχαιράκι τον πυρήνα με τα κουκούτσια.
κομπόστα αχλάδι
Βάζουμε σε μια λεκανίτσα (που να χωράει άνετα τα αχλάδια) νερό, το χυμό από 1 – 2 λεμόνια και βάζουμε μέσα τα καθαρισμένα αχλάδια, για να μη μαυρίσουν.
κομπόστα αχλάδι
Μόλις τελειώσουμε το καθάρισμα, μοιράζουμε προσεκτικά τα αχλάδια στα αποστειρωμένα γυάλινα βάζα. Προσθέτουμε 1 κουτ. γλυκού χυμό λεμονιού στο κάθε βάζο και -αν θέλουμε- από 2 γαρίφαλα. Γεμίζουμε με νερό, αφήνοντας 1 εκ. από το χείλος.
κομπόστα αχλάδι
Σε κάθε βάζο βάζουμε από 2 κουτ. σούπας ζάχαρη. Σκίζουμε το λοβό της βανίλιας κατά μήκος και με ένα μαχαιράκι καθαρίζουμε το εσωτερικό. Το χωρίζουμε σε τρία ίσα μέρη και βάζουμε από ένα κομμάτι σε κάθε βάζο. Κλείνουμε καλά τα βάζα με το καπάκι τους.
κομπόστα αχλάδι
Στρώνουμε στον πυθμένα μιας βαθιάς και φαρδιάς κατσαρόλας μια χοντρή πετσέτα.
κομπόστα αχλάδι
Τυλίγουμε κάθε βάζο ξεχωριστά με μια πετσέτα, σφιχτά, και τα βάζουμε στην κατσαρόλα (οι πετσέτες προστατεύουν τα βάζα από το σπάσιμο, αφού κατά τη διάρκεια του βρασμού θα χτυπιούνται μεταξύ τους).
κομπόστα αχλάδι
Προσθέτουμε νερό στην κατσαρόλα μέχρι να φτάσει ως τα καπάκια των βάζων. Βάζουμε την κατσαρόλα με τα βάζα και το νερό να βράσουν σε δυνατή φωτιά και, όταν το νερό κοχλάσει, χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μέτριο και βράζουμε για 1 ώρα, χωρίς να σκεπάσουμε την κατσαρόλα. Φροντίζουμε να αναπληρώνουμε το νερό που εξατμίζεται από την κατσαρόλα με βραστό, ώστε η στάθμη του να φτάνει κάθε φορά ως τα καπάκια. Αν η στάθμη είναι χαμηλότερη, τα αχλάδια θα χαλάσουν.
κομπόστα αχλάδι
Βγάζουμε τα βάζα από την κατσαρόλα, προσεκτικά, πιάνοντάς τα με γάντια φούρνου, τα αφήνουμε αναποδογυρισμένα να κρυώσουν εντελώς και ύστερα τα φυλάμε στο ντουλάπι. Όταν τα ανοίξουμε, τα διατηρούμε στο ψυγείο.

20' προετοιμασία
1 ώρα μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 20'

Υλικά

Μερίδες: για 3 βάζα των 2 κιλών

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε κομπόστα αχλάδι, καθαρίζουμε προσεκτικά τα αχλάδια. Από το κάτω μέρος τους αφαιρούμε με το ειδικό κυλινδρικό εργαλείο ή με ένα μυτερό μαχαιράκι τον πυρήνα με τα κουκούτσια.
  2. Βάζουμε σε μια λεκανίτσα (που να χωράει άνετα τα αχλάδια) νερό, το χυμό από 1 - 2 λεμόνια και βάζουμε μέσα τα καθαρισμένα αχλάδια, για να μη μαυρίσουν.
  3. Μόλις τελειώσουμε το καθάρισμα, μοιράζουμε προσεκτικά τα αχλάδια στα αποστειρωμένα γυάλινα βάζα.
  4. Προσθέτουμε 1 κουτ. γλυκού χυμό λεμονιού στο κάθε βάζο και -αν θέλουμε- από 2 γαρίφαλα.
  5. Γεμίζουμε με νερό, αφήνοντας 1 εκ. από το χείλος.
  6. Σε κάθε βάζο βάζουμε από 2 κουτ. σούπας ζάχαρη.
  7. Σκίζουμε το λοβό της βανίλιας κατά μήκος και με ένα μαχαιράκι καθαρίζουμε το εσωτερικό. Το χωρίζουμε σε τρία ίσα μέρη και βάζουμε από ένα κομμάτι σε κάθε βάζο. Κλείνουμε καλά τα βάζα με το καπάκι τους.
  8. Στρώνουμε στον πυθμένα μιας βαθιάς και φαρδιάς κατσαρόλας μια χοντρή πετσέτα.
  9. Τυλίγουμε κάθε βάζο ξεχωριστά με μια πετσέτα, σφιχτά, και τα βάζουμε στην κατσαρόλα.
  10. Προσθέτουμε νερό στην κατσαρόλα μέχρι να φτάσει ως τα καπάκια των βάζων.
  11. Βάζουμε την κατσαρόλα με τα βάζα και το νερό να βράσουν σε δυνατή φωτιά και, όταν το νερό κοχλάσει, χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μέτριο και βράζουμε για 1 ώρα, χωρίς να σκεπάσουμε την κατσαρόλα.
  12. Φροντίζουμε να αναπληρώνουμε το νερό που εξατμίζεται από την κατσαρόλα με βραστό, ώστε η στάθμη του να φτάνει κάθε φορά ως τα καπάκια.
  13. Βγάζουμε τα βάζα από την κατσαρόλα, προσεκτικά, πιάνοντάς τα με γάντια φούρνου, τα αφήνουμε αναποδογυρισμένα να κρυώσουν εντελώς και ύστερα τα φυλάμε στο ντουλάπι.
  14. Όταν ανοίξουμε τα βάζα με την κομπόστα αχλάδι, τα διατηρούμε στο ψυγείο.

Μυστικά

Το ευχάριστο και βολικό με τούτη την κομπόστα είναι ότι περιέχει ελάχιστη ζάχαρη, και έτσι, όταν θα την ανοίξετε, μπορείτε να φάτε τα αχλαδάκια όπως είναι ή να τα χρησιμοποιήσετε με άλλα υλικά που θα αυξήσουν τη γλύκα τους. Όπως λόγου χάριν μια σος σοκολάτας ή ένα ζαμπαλιόνε, με τα οποία θα τα περιχύσετε.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 45.

Άρθρα και Συνταγές με Αχλάδι

Άρθρα και Συνταγές με Ζάχαρη

Άρθρα και Συνταγές με Λεμόνι

Άρθρα και Συνταγές για Γλυκό

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών