ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΚοτόσουπα αυγολέμονο με χειμωνιάτικες ρίζες, ψημένες σε μπράντιΚοτόσουπα αυγολέμονο με χειμωνιάτικες ρίζες, ψημένες σε μπράντι
50' προετοιμασία
30' μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 20'

Υλικά

Μερίδες: 4-6

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε την κοτόσουπα αυγολέμονο με τραχανά και φέτα σε βαθιά κατσαρόλα βάζουμε το κοτόπουλο με 1½ λίτρο νερό, το κομμένο στη μέση κρεμμύδι και τη δάφνη και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 40 λεπτά, μέχρι να γίνει το κοτόπουλο.
  2. Ξαφρίζουμε για όσο χρειάζεται.
  3. Με τρυπητή κουτάλα μεταφέρουμε το κοτόπουλο σε πιατέλα.
  4. Σουρώνουμε τον ζωμό και τον αφήνουμε κατά μέρος.
  5. Μόλις κρυώσει λίγο το κοτόπουλο, το ξεψαχνίζουμε και το ψιλοκόβουμε.
  6. Καθαρίζουμε την κατσαρόλα και σε αυτή σοτάρουμε τα ψιλοκομμένα λαχανικά (κρεμμύδι, καρότο, πράσο) στο μισό λάδι, σε μέτρια φωτιά, για 2-3 λεπτά.
  7. Ρίχνουμε τον ζωμό, το θυμάρι και τη ρίγανη, βράζουμε για 10-15 λεπτά και προσθέτουμε το κοτόπουλο, τον τραχανά, αλάτι και πιπέρι. Μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά για όσα λεπτά χρειάζεται για να μαλακώσει ο τραχανάς. Τραβάμε από τη φωτιά.
  8. Σε ένα μπολ χτυπάμε με το σύρμα (ή με το μίξερ χειρός ή με ραβδομπλέντερ) τα αυγά μέχρι να φουσκώσουν λίγο. Χωρίς να σταματήσουμε, ρίχνουμε προσεκτικά περίπου το 1/4 από τον ζωμό της κατσαρόλας και στη συνέχεια τον χυμό λεμονιού.
  9. Αδειάζουμε το αυγολέμονο στην κατσαρόλα και τη σείουμε για να γίνει ένα με τη σούπα.
  10. Μοιράζουμε το φαγητό σε πιάτα, προσθέτουμε τη φέτα, περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και ρίχνουμε το μπούκοβο και έξτρα αλάτι και πιπέρι.
  11. Συνοδεύουμε την κοτόσουπα αυγολέμονο με τραχανά και φέτα με φρυγανισμένο ψωμί.

Μυστικά

Μπορούμε να αντικαταστήσουμε τον τραχανά και με κάποιο ψιλό ζυμαρικό για σούπα, όπως ψιλό κριθαράκι, αστεράκι, πεπονάκι κ.ά.

Ένα Σαββατιανό περασμένο από βαρέλι.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 168.

Άρθρα και Συνταγές με Κοτόπουλο

Άρθρα και Συνταγές με Τραχανάς

Άρθρα και Συνταγές με Φέτα

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών