ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΚουλουράκια πορτοκαλιούΚουλουράκια πορτοκαλιού

Η αυθεντική συνταγή αναφέρει 1 ποτήρι αλισίβα και 2 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ. Οι Σμυρνιές χρησιμοποιούσαν την αλισίβα, το σταχτόνερο δηλαδή, για να γίνουν τα κουλουράκια πιο αφράτα. Έβραζαν νερό μαζί με καθαρή στάχτη (από ξύλα που δεν ήταν ψεκασμένα ή λαδωμένα), το σούρωναν και το χρησιμοποιούσαν στα γλυκά. Η πρώτη γενιά συνέχισε αυτή την παράδοση, χρησιμοποιώντας στάχτη από ξυλόσομπες ή τζάκια. Όσο σιγά σιγά τα καλοριφέρ αντικαθιστούσαν τις φωτιές, η αλισίβα αντικαταστάθηκε από σκέτο νερό με επιπλέον μπέικιν πάουντερ ή σε άλλες περιπτώσεις χυμό πορτοκαλιού. Η Θέμις Παπαδοπούλου, έφορος των μουσείων της Εστίας Νέας Σμύρνης, θυμάται: «Όταν παντρεύτηκα και επιχείρησα να τα φτιάξω πρώτη φορά και είδαν η μαμά και η γιαγιά ότι τα κατάφερα, ήρθε η επιβράβευση ότι τώρα έχω και εγώ θέση στην κουζίνα. Θέλουν επιδεξιότητα στο σχήμα τα κουλουράκια και είναι αναγνώριση για μια νοικοκυρά να μάθει να τα φτιάχνει όπως πρέπει στο σχήμα τους».

20' προετοιμασία
30' ψήσιμο
Σύνολο: 50'

Υλικά

Κομμάτια: 120

Διαδικασία

  1. Για τα κουλουράκια σμυρναίικα, γλυκά με παλιά συνταγή, στον κάδο του μίξερ βάζουμε το βούτυρο σκέτο και το χτυπάμε σε σχετικά χαμηλή ταχύτητα με το φτερό, μέχρι να αφρατέψει.
  2. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και συνεχίζουμε το χτύπημα για αρκετά λεπτά, μέχρι να διαλυθεί εντελώς.
  3. Προσθέτουμε το κονιάκ, το μπέικιν, το νερό και το μαχλέπι, χτυπάμε για λίγα λεπτά και στη συνέχεια ρίχνουμε σταδιακά όσο αλεύρι χρειαστεί μέχρι να φτιάξουμε μια ζύμη λεία και ελαστική, όχι σφιχτή, αλλά να μην κολλάει στα χέρια μας.
  4. Πλάθουμε κουλουράκια στρογγυλά, κοτσιδάκια ή σε όποιο σχήμα θέλουμε (όπως το κλασικό σμυρναίικο, που μοιάζει με βαρκούλα ή με το τελικό «ς» με κολλημένες τις άκρες).
  5. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
  6. Στρώνουμε με λαδόκολλες τα ταψιά του φούρνου και αραδιάζουμε εκεί τα κουλούρια.
  7. Αλείφουμε τα κουλουράκια γενναιόδωρα με τον χτυπημένο κρόκο, ώστε να γυαλίσουν καλά, και τα ψήνουμε για 25-30 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν ωραία.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 163.

Άρθρα και Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Άρθρα και Συνταγές με Αυγά

Άρθρα και Συνταγές με Κονιάκ

Άρθρα και Συνταγές για Γλυκό

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT