
10'
προετοιμασία
30' παρασκευή
Σύνολο: 40'
Υλικά
Βάρος: 550 γρ.Διαδικασία
- Βάζουμε τα κυδώνια σε μικρή κατσαρόλα και προσθέτουμε νερό (όχι το μετρημένο) τόσο ώστε να τα καλύψει καλά.
- Τα βράζουμε για 15- 20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν, τα στραγγίζουμε και τα αφήνουμε κατά μέρος.
- Στην ίδια, άδεια πλέον, κατσαρόλα βάζουμε το μετρημένο νερό, αφήνουμε να πάρει μία βράση και ρίχνουμε το τσάι. Το αφήνουμε για 5-7 λεπτά και σουρώνουμε το νερό.
- Το μεταφέρουμε ξανά στην άδεια κατσαρόλα και προσθέτουμε τη ζάχαρη και το μηλόξιδο.
- Βράζουμε σε μέτρια φωτιά για λίγα λεπτά, μέχρι απλώς να λιώσει η ζάχαρη. Αποσύρουμε από τη φωτιά.
- Μεταφέρουμε τα κυδώνια σε αποστειρωμένο γυάλινο βάζο που να τα χωράει σχεδόν ακριβώς.
- Προσθέτουμε το υγρό της κατσαρόλας, φροντίζοντας να καλύπτει εντελώς τα κυδώνια (αν χρειαστεί, τα πιέζουμε απαλά για να βυθιστούν) και κλείνουμε καλά το βάζο.
- ∆ιατηρούμε σε σημείο σκοτεινό και δροσερό για τουλάχιστον 3 μήνες.
Μυστικά
Το σερβίρουμε ως μεζέ με κίτρινα παλαιωμένα τυριά μαζί με τσίπουρο ή ως μεζέ μαζί με καπνιστά ψάρια. Εμπλουτίζουμε πράσινες σαλάτες με βινεγκρέτ εσπεριδοειδών.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 176.