ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΓαρίδες κανταΐφι με γλυκόξινη σάλτσαΓαρίδες κανταΐφι με γλυκόξινη σάλτσα
30' προετοιμασία
30' μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα

Υλικά

Μερίδες: 6

Διαδικασία

  1. Για τα κυδώνια με σάλτσα αφρώδους κρασιού, σε μια μικρή κατσαρόλα ρίχνουμε το αφρώδες κρασί και βράζουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για περίπου 10 - 15 λεπτά ή μέχρι να μείνει μόνο το 1/3 του αρχικού όγκου.
  2. Προσθέτουμε την κρέμα, ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε για άλλα 10-15 λεπτά ή μέχρι να μειωθεί η σάλτσα κατά το ήμισυ.
  3. Αποσύρουμε, ρίχνουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε πολύ καλά με το σύρμα, μέχρι να λιώσει το βούτυρο και να δέσει η σάλτσα.
  4. Προσθέτουμε το σχοινόπρασο, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ανακατεύουμε απαλά.
  5. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170° C.
  6. Σκορπίζουμε σε έναν πυρίμαχο δίσκο ή πιατέλα χοντρό αλάτι και βάζουμε από πάνω τα κυδώνια.
  7. Τα φουρνίζουμε μόνο για 1-2 λεπτά, ίσα να ζεσταθούν. Αν δεν θέλουμε να καταναλώσουμε ωμά όστρακα, τα ψήνουμε για άλλα 2 λεπτά.
  8. Βάζουμε λίγη σάλτσα με ένα κουταλάκι στα κυδώνια και την υπόλοιπη σε μια σαλτσιέρα.
  9. Σερβίρουμε τα κυδώνια αμέσως.

Μυστικά

Παραγγέλνουμε τα κυδώνια εγκαίρως από τον ιχθυοπώλη μας (την περίοδο των εορτών φέρνουν και μερικά μεγάλα σούπερ μάρκετ).Όσα είναι ανοιχτά τα πετάμε. Ξεπλένουμε καλά σε ένα σουρωτήρι τα όστρακα και μετά τα βάζουμε σε μια λεκάνη με κρύο νερό γιαλίγη ώρα, ώστε η άμμος που είναι εγκλωβισμένη στις ραβδώσεις τους να κατακάτσει στον πυθμένα. Τα σουρώνουμε, τα ξεπλένουμε πάλι και επαναλαμβάνουμε αν είναι αναγκαίο. Στη συνέχεια, τα ανοίγουμε προσεκτικά με ένα μικρό κοφτερό μαχαίρι. Τα αφήνουμε πάνω στο κέλυφος.

  • Crème fraîche, πηχτή κρέμα γάλακτος με όξινη γεύση - εναλλακτικά, χρησιμοποιούμε ξινόκρεμα (sour cream) ή σμετάνα - τα δύο πρώτα τα τα βρίσκουμε σε ορισμένα σούπερ μάρκετ και deli, το τρίτο σε ρωσικά παντοπωλεία ή τη φτιάχνουμε μόνοι μας.
  • Σπιτική ξινόκρεμα: σε ένα μπολ ανακατεύουμε 400 γρ. κρέμα γάλακτος με 4 κουταλιές αριάνι. Σκεπάζουμε με χαρτί κουζίνας και αφήνουμε εκτός ψυγείου για 48 ώρες.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 92.

Άρθρα και Συνταγές με Κρασί

Άρθρα και Συνταγές με Κυδώνια / Όστρακα

Άρθρα και Συνταγές για Ορεκτικό / Μεζές

Άρθρα και Συνταγές για Συνοδευτικά

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών