που έγραψε το 1891 το πιο γνωστό βιβλίο μαγειρικής στην Ιταλία, το La scienza in cuzina e l’ arte di mangiar bene– έχει και ένα ολόκληρο κομμάτι μοσχαρίσιο flank «λαρδωμένο» (δηλαδή τρυπημένο και «γεμισμένο» με λαρδί). Η σεφ Νένα Ισμυρνόγλου, όμως, απλοποίησε τη συνταγή, για να μπορούμε να την ετοιμάσουμε όλοι και έφτιαξε ένα ναπολιτάνικο ραγού. Για όποιον θέλει να επιχειρήσει να «λαρδώσει» κρέας, η αυθεντική συνταγή του Artusi εδώ.
Ο αυθεντικός τρόπος του Artusi –
20'
προετοιμασία
30' μαγείρεμα
Σύνολο: 50'
Υλικά
Μερίδες: 4Για το σερβίρισμα
Διαδικασία
- Για να ετοιμάσουμε την μακαρονάδα ναπολιτάνα με κρέας, σταφίδες και κουκουνάρι σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το προσούτο, το λαρδί και την καπνιστή πανσέτα και σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά για 2-3 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν και να βγάλουν το λίπος τους.
- Προσθέτουμε το κρέας, το κρεμμύδι, τα κουκουνάρια, τις σταφίδες και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 2-3 λεπτά.
- Ρίχνουμε την ψιλοκομμένη ντομάτα, ανακατεύουμε και προσθέτουμε τον συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας, 200 ml νερό και αλατοπίπερο.
- Μετριάζουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για 20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει το κρέας και να δέσει η σάλτσα.
Σερβίρισμα
- Βράζουμε τα ζυμαρικά 1 λεπτό λιγότερο από όσο αναγράφεται στις οδηγίες της συσκευασίας.
- Με μια λαβίδα τα μεταφέρουμε στην κατσαρόλα με τη σάλτσα και ανακατεύουμε για 1 λεπτό, μέχρι να γίνουν τα ζυμαρικά και να απορροφήσουν μέρος της σάλτσας.
- Μοιράζουμε στα πιάτα, πασπαλίζουμε με παρμεζάνα και σερβίρουμε.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 207.