ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΜακαρονάδα με συμπυκνωμένη ντομάτα χωρίς λάδι και αρτύματα (Sugo di pomodoro)Μακαρονάδα με συμπυκνωμένη ντομάτα χωρίς λάδι και αρτύματα (Sugo di pomodoro) Ο αυθεντικός τρόπος του Artusi –που έγραψε το 1891 το πιο γνωστό βιβλίο μαγειρικής στην Ιταλία, το La scienza in cuzina e l’ arte di mangiar bene– έχει και ένα ολόκληρο κομμάτι μοσχαρίσιο flank «λαρδωμένο» (δηλαδή τρυπημένο και «γεμισμένο» με λαρδί). Η σεφ Νένα Ισμυρνόγλου, όμως, απλοποίησε τη συνταγή, για να μπορούμε να την ετοιμάσουμε όλοι και έφτιαξε ένα ναπολιτάνικο ραγού. Για όποιον θέλει να επιχειρήσει να «λαρδώσει» κρέας, η αυθεντική συνταγή του Artusi εδώ.

20' προετοιμασία
30' μαγείρεμα
Σύνολο: 50'

Υλικά

Μερίδες: 4

Για το σερβίρισμα

Διαδικασία

  1. Για να ετοιμάσουμε την μακαρονάδα ναπολιτάνα με κρέας, σταφίδες και κουκουνάρι σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το προσούτο, το λαρδί και την καπνιστή πανσέτα και σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά για 2-3 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν και να βγάλουν το λίπος τους.
  2. Προσθέτουμε το κρέας, το κρεμμύδι, τα κουκουνάρια, τις σταφίδες και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 2-3 λεπτά.
  3. Ρίχνουμε την ψιλοκομμένη ντομάτα, ανακατεύουμε και προσθέτουμε τον συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας, 200 ml νερό και αλατοπίπερο.
  4. Μετριάζουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για 20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει το κρέας και να δέσει η σάλτσα.

Σερβίρισμα

  1. Βράζουμε τα ζυμαρικά 1 λεπτό λιγότερο από όσο αναγράφεται στις οδηγίες της συσκευασίας.
  2. Με μια λαβίδα τα μεταφέρουμε στην κατσαρόλα με τη σάλτσα και ανακατεύουμε για 1 λεπτό, μέχρι να γίνουν τα ζυμαρικά και να απορροφήσουν μέρος της σάλτσας.
  3. Μοιράζουμε στα πιάτα, πασπαλίζουμε με παρμεζάνα και σερβίρουμε.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 207.

Άρθρα και Συνταγές με Ζυμαρικά

Άρθρα και Συνταγές με Μοσχάρι

Άρθρα και Συνταγές με Ντομάτα

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών