Ολη η Μακεδονία φημίζεται για τα μανιτάρια της και κυρίως τα Γρεβενά και η Χαλκιδική.

40' προετοιμασία
1 ώρα και 15' μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 55 λεπτά

Υλικά

Μερίδες: για ταψί 36 εκ.

Διαδικασία

  1. Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι για περίπου 3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει ελαφρώς. Προσθέτουμε τα μανιτάρια, αλατοπίπερο και το δεντρολίβανο και δυναμώνουμε τη φωτιά. Σοτάρουμε για περίπου 4-5 λεπτά, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα, μέχρι να ροδίσουν. Περιχύνουμε με το κρασί, αφήνουμε 2-3 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ και μετριάζουμε τη φωτιά. Μαγειρεύουμε για περίπου άλλα 10 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα μανιτάρια και να απορροφήσουν όλα τα υγρά. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε για περίπου 5 λεπτά, να κρυώσουν.
  2. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170° C και αλείφουμε το ταψί με λίγο από το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Στρώνουμε τα 3 από τα φύλλα στο ταψί, αλείφοντας το καθένα ξεχωριστά με λίγο από το ελαιόλαδο, με τρόπο ώστε να καλύψουμε τον πυθμένα και τα τοιχώματα. Αδειάζουμε τη γέμιση, τη στρώνουμε ομοιόμορφα και καλύπτουμε με τα υπόλοιπα φύλλα, αλείφοντας το καθένα ξεχωριστά με λίγο από το ελαιόλαδο. Γυρίζουμε προς τα μέσα τις άκρες του φύλλου της βάσης, στρίβοντάς τες με τα δάχτυλά μας ώστε να δημιουργηθεί ένα όμορφο σχήμα (σαν κορδόνι).
  3. Αλείφουμε καλά με ελαιόλαδο την επιφάνεια της πίτας και τη χαράσσουμε ελαφρώς σε κομμάτια.
  4. Ψήνουμε για περίπου 50 λεπτά στο χαμηλό ράφι του φούρνου, μέχρι να ροδίσει στην επιφάνεια, αλλά να ψηθεί και από κάτω. Ελέγχουμε ανασηκώνοντας προσεκτικά με μια σπάτουλα την άκρη της πίτας. (Σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο, αν χρειαστεί.) Ξεφουρνίζουμε, αφήνουμε την πίτα να κρυώσει λίγο και να γίνει χλιαρή και σερβίρουμε.

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών