ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΤάρτα με ανάμεικτα μανιτάρια και εύκολη, ιδιαίτερη ζύμηΤάρτα με ανάμεικτα μανιτάρια και εύκολη, ιδιαίτερη ζύμη
30' προετοιμασία
1 ώρα μαγείρεμα
20' αναμονή
Σύνολο: 1 ώρα και 50'

Υλικά

Μερίδες: για ταψί 36 εκ.

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε μανιταρόπιτα με φρέσκα και ξερά μανιτάρια, ζεσταίνουμε, σε μια φαρδιά κατσαρόλα το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι για περίπου 3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει ελαφρώς.
  2. Προσθέτουμε τα μανιτάρια, αλατοπίπερο και το δεντρολίβανο και δυναμώνουμε τη φωτιά. Σοτάρουμε για περίπου 4-5 λεπτά, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα, μέχρι να ροδίσουν. Περιχύνουμε με το κρασί, αφήνουμε 2-3 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ και μετριάζουμε τη φωτιά.
  3. Μαγειρεύουμε για περίπου άλλα 10 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα μανιτάρια και να απορροφήσουν όλα τα υγρά. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε για περίπου 5 λεπτά, να κρυώσουν.
  4. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170° C.
  5. Αλείφουμε το ταψί με λίγο από το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Στρώνουμε τα 3 από τα φύλλα στο ταψί, αλείφοντας το καθένα ξεχωριστά με λίγο από το ελαιόλαδο, με τρόπο ώστε να καλύψουμε τον πυθμένα και τα τοιχώματα.
  6. Αδειάζουμε τη γέμιση, τη στρώνουμε ομοιόμορφα και καλύπτουμε με τα υπόλοιπα φύλλα, αλείφοντας το καθένα ξεχωριστά με λίγο από το ελαιόλαδο.
  7. Γυρίζουμε προς τα μέσα τις άκρες του φύλλου της βάσης, στρίβοντάς τες με τα δάχτυλά μας ώστε να δημιουργηθεί ένα όμορφο σχήμα (σαν κορδόνι). Αλείφουμε καλά με ελαιόλαδο την επιφάνεια της πίτας και τη χαράσσουμε ελαφρώς σε κομμάτια.
  8. Ψήνουμε για περίπου 50 λεπτά στο χαμηλό ράφι του φούρνου, μέχρι να ροδίσει στην επιφάνεια, αλλά να ψηθεί και από κάτω. Ελέγχουμε ανασηκώνοντας προσεκτικά με μια σπάτουλα την άκρη της πίτας. (Σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο, αν χρειαστεί.)
  9. Ξεφουρνίζουμε, αφήνουμε τη μανιταρόπιτα να κρυώσει λίγο και να γίνει χλιαρή και σερβίρουμε.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 126.

Άρθρα και Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Άρθρα και Συνταγές με Κρασί

Άρθρα και Συνταγές με Μανιτάρια

Άρθρα και Συνταγές για Σνακ

Άρθρα και Συνταγές για Συνοδευτικά

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών