15'
προετοιμασία
10' τηγάνισμα
Σύνολο: 25'
Υλικά
Μερίδες: 4Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε μαριδόπιτα στο τηγάνι με σουσάμι, χωρίς φύλλο, αρχικά ανακατεύουμε, σε ένα μεγάλο μπολ, το μαριδάκι, το κρεμμύδι, το αλεύρι και το σουσάμι.
- Στη συνέχεια, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε πολύ καλά, ώστε το αλεύρι να καλύψει καλά το μαριδάκι. Δεν πειράζει αν «σπάσουν» μερικά.
- Σε μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι ρίχνουμε τόσο ελαιόλαδο ώστε απλώς να καλύψουμε τον πυθμένα του και το ζεσταίνουμε να κάψει, σε μέτρια φωτιά.
- Αδειάζουμε το μείγμα με το μαριδάκι και το στρώνουμε με κουτάλι ώστε να απλωθεί ομοιόμορφα στο τηγάνι.
- Χαμηλώνουμε τη φωτιά και τηγανίζουμε χωρίς να ανακατέψουμε, μέχρι η κάτω πλευρά του μείγματος να ροδίσει.
- Με δύο σπάτουλες ή με ένα πιάτο αναποδογυρίζουμε με προσοχή το μείγμα (σαν να τηγανίζουμε ομελέτα) και το τηγανίζουμε για μερικά λεπτά ακόμη, μέχρι να ροδίσει και η άλλη πλευρά.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά.
- Αφήνουμε τη μαριδόπιτα να γλιστρήσει σε μια πιατέλα και σερβίρουμε.
Τοπικά συριανά κρασιά: Λευκά από Ασύρτικο, Μονεμβασιά, Σεριφιώτικο και λευκή Κουντούρα, όπως επίσης και Μανδηλαριά (ερυθρό) και τσίπουρα από τις ίδιες ποικιλίες.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 173.