Αυτή την καταπληκτική μαρμελάδα πορτοκάλι μάς την είχε δώσει η Εύη Βουτσινά, συνεργάτης του «Γαστρονόμου» από το πρώτο τεύχος, συγγραφέας και λαογράφος της ελληνικής κουζίνας. Μας πρότεινε και ωραίους, εναλλακτικούς τρόπους για να την απολαύσουμε, όπως να την αλείψουμε γύρω γύρω σε κέικ, αφού τη ζεστάνουμε και την αραιώσουμε με κονιάκ. Ή κάτι πιο ρηξικέλευθο, να την αλείψουμε σε μια φέτα καλό μαύρο ψωμί και από πάνω να βάλουμε μια λεπτή φέτα ροκφόρ ή οποιοδήποτε άλλο τυρί με έντονη γεύση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΜαρμελάδα νεράντζιΜαρμελάδα νεράντζι
15' προετοιμασία
40' βράσιμο
Σύνολο: 55'

Υλικά

Μερίδες: Για 3 βάζα του 1 λίτρου περίπου

Διαδικασία

 1. Για να φτιάξουμε μαρμελάδα πορτοκάλι, βγάζουμε, με το εργαλείο που καθαρίζουμε τα καρότα, το εξωτερικό φλούδι των πορτοκαλιών παίρνοντας όσο μπορούμε πιο λίγο άσπρο.
 2. Kόβουμε αυτά τα φλούδια σε λεπτά κουρελάκια.
 3. Kαθαρίζουμε όσο μπορούμε πιο πολύ από την άσπρη μαλακή μεμβράνη που «τυλίγει» τη ζουμερή σάρκα των πορτοκαλιών και την πετάμε.
 4. Kόβουμε τα πορτοκάλια στη μέση και αφαιρούμε τα κουκούτσια, αν υπάρχουν.
 5. Tα βάζουμε στο μπλέντερ (ή το μούλτι) λίγα λίγα και τα πολτοποιούμε.
 6. Bάζουμε στην κατσαρόλα τα κουρελάκια της εξωτερικής φλούδας, τον πολτό του φρούτου και το ζουμί που έχει βγει όταν το κόψαμε.
 7. Αλέθουμε στο μπλέντερ και το μήλο, το βάζουμε κι αυτό στην κατσαρόλα μαζί με τη ζάχαρη.
 8. Προσθέτουμε και 3 ποτήρια νερό και βάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά.
 9. Όταν αρχίσει να ζεσταίνεται, ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και το αφήνουμε να δέσει ανακατεύοντας πού και πού.
 10. Όταν αρχίσει να κάνει φουσκάλες σε όλη την επιφάνεια, αρχίζουμε να δοκιμάζουμε το δέσιμο. Bγάζουμε μια κουταλιά σε ένα άσπρο στεγνό πιατάκι, το κρυώνουμε γρήγορα και σέρνουμε πάνω τη μύτη του κουταλιού. Aν είναι έτοιμο, κάνει «δρομάκι» που δεν κλείνει.
 11. Tότε προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού, βράζουμε άλλο 1 λεπτό και αποσύρουμε. Προσοχή να μην παραβράσει γιατί θα γίνει σκληρή.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 9.

Άρθρα και Συνταγές με Ζάχαρη

Άρθρα και Συνταγές με Μήλο

Άρθρα και Συνταγές με Πορτοκάλι

Άρθρα και Συνταγές για Γλυκό

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT