Βασικά υλικά της λιβανέζικης κουζίνας, όπως τα ρεβίθια και το ταχίνι, συνδυάζονται σε αυτό το φαγητό. Προσθήκη της σεφ ο φρέσκος βασιλικός, που, αν δεν έχουμε ή δεν βρούμε, αντικαθιστούμε με μαϊντανό.

30' προετοιμασία
2 ώρες μαγείρεμα
Σύνολο: 2 ώρες και 30 λεπτά

Υλικά

Μερίδες: 4

Για τη σάλτσα

Διαδικασία

  1. Βράζουμε τα ρεβίθια σε άφθονο νερό σε μέτρια φωτιά για περίπου 50 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν, χωρίς όμως να λιώσουν. Τα στραγγίζουμε.
  2. Κάνουμε μια βαθιά τομή σε κάθε μελιτζάνα κατά μήκος της μιας πλευράς (χωρίς να περάσει το μαχαίρι από την άλλη). Ρίχνουμε σε μια φαρδιά κατσαρόλα τόσο λάδι όσο να καλύψει τον πυθμένα κατά 3 εκ. και το ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά. Τηγανίζουμε τις μελιτζάνες για 7 - 8 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν από όλες τις πλευρές. Τις στραγγίζουμε σε χαρτί κουζίνας. Ανακατεύουμε τα ρεβίθια με ταχίνι, λεμόνι, ντομάτες, δυόσμο, βασιλικό, 60 ml από το λάδι και αλατοπίπερο. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160° C. Βάζουμε τις μελιτζάνες σε ταψί που ιδανικά να τις χωράει ακριβώς, με το άνοιγμα προς τα πάνω, και τις παραγεμίζουμε με το μείγμα. Περιχύνουμε με το υπόλοιπο λάδι, ρίχνουμε στον πυθμένα του ταψιού 200 ml νερό και καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο. Ψήνουμε για 30 λεπτά, ξεσκεπάζουμε και ψήνουμε για άλλα 10 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.
  3. Σάλτσα: Βάζουμε τις μελιτζάνες σε πιατέλα. Σουρώνουμε τα υγρά του ταψιού και τα ζεσταίνουμε σε τηγάνι σε δυνατή φωτιά μέχρι να κοχλάσουν. Ρίχνουμε το ταχίνι και ανακατεύουμε για 3 λεπτά, μέχρι να δέσει. Προσθέτουμε το λεμόνι, το τσίλι, αλατοπίπερο και αποσύρουμε. Περιχύνουμε τις μελιτζάνες και σερβίρουμε.
  4. Στο ποτήρι μας ένα «δυνατό» ροζέ από Cabernet sauvignon.

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών