30' προετοιμασία
2 ώρες μαγείρεμα
12 ώρες αναμονή
Σύνολο: 14 ώρες και 30'

Υλικά

Μερίδες: 4

Για τη σάλτσα

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε μελιτζάνες με ρεβύθια και ταχίνι από τον Λίβανο πρώτα βράζουμε τα ρεβύθια σε άφθονο νερό σε μέτρια φωτιά για περίπου 50 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν, χωρίς όμως να λιώσουν. Τα στραγγίζουμε.
  2. Κάνουμε μια βαθιά τομή σε κάθε μελιτζάνα κατά μήκος της μιας πλευράς (χωρίς να περάσει το μαχαίρι από την άλλη).
  3. Ρίχνουμε σε μια φαρδιά κατσαρόλα τόσο λάδι όσο να καλύψει τον πυθμένα κατά 3 εκ. και ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά.
  4. Τηγανίζουμε τις μελιτζάνες για 7-8 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν από όλες τις πλευρές. Τις στραγγίζουμε σε χαρτί κουζίνας.
  5. Ανακατεύουμε τα ρεβίθια με ταχίνι, λεμόνι, ντομάτες, δυόσμο, βασιλικό, 60 ml από το λάδι και αλατοπίπερο.
  6. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C.
  7. Βάζουμε τις μελιτζάνες σε ταψί που να τις χωράει ακριβώς, με το άνοιγμα προς τα πάνω, και τις παραγεμίζουμε με το μείγμα.
  8. Περιχύνουμε με το υπόλοιπο λάδι, ρίχνουμε στον πυθμένα του ταψιού 200 ml νερό και καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο.
  9. Ψήνουμε για 30 λεπτά, ξεσκεπάζουμε και ψήνουμε για άλλα 10 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.

Σάλτσα

  1. Βάζουμε τις μελιτζάνες σε πιατέλα.
  2. Σουρώνουμε τα υγρά του ταψιού και τα ζεσταίνουμε σε τηγάνι, σε δυνατή φωτιά, μέχρι να κοχλάσουν.
  3. Ρίχνουμε το ταχίνι και ανακατεύουμε για 3 λεπτά, μέχρι να δέσει.
  4. Προσθέτουμε το λεμόνι, το τσίλι, αλατοπίπερο και αποσύρουμε
  5. Περιχύνουμε τις μελιτζάνες και σερβίρουμε.

Ενα «δυνατό» ροζέ από Cabernet sauvignon.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 110.

Άρθρα και Συνταγές με Μελιτζάνες

Άρθρα και Συνταγές με Ρεβύθια

Άρθρα και Συνταγές με Ταχίνι

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών