ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΜελομακάρονα με καρύδιαΜελομακάρονα με καρύδια

Γλύκισμα τελετουργικό με ρίζες πανάρχαιες και βασικά υλικά γεμάτα συμβολισμούς, όπως τα καρύδια, το πορτοκάλι και το μέλι, που αντιπροσωπεύουν την αφθονία, τη χαρά και τη ζωή.

40' προετοιμασία
25' ψήσιμο
Σύνολο: 1 ώρα και 5'

Υλικά

Κομμάτια: 30-40

Για τα μελομακάρονα

Για το σιρόπι

Για το σερβίρισμα

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε τα μελομακάρονα, ξεκινάμε με το σιρόπι.
  2. Σε ένα κατσαρολάκι ρίχνουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι, εκτός από τα 50 γρ. μέλι, και ανακατεύουμε σε δυνατή φωτιά μέχρι να πάρει μία καλή βράση.
  3. Τραβάμε το κατσαρολάκι από τη φωτιά και προσθέτουμε τα 50 γρ. μέλι ενώ ανακατεύουμε. Αφήνουμε το σιρόπι στην άκρη να κρυώσει.

Μελομακάρονα

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190-200°C, στις αντιστάσεις πάνω κάτω.
  2. Σε ένα μπολ βάζουμε όλα τα στερεά υλικά, μαζί με το ξύσμα, και τα ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα.
  3. Σε ένα μπρίκι ζεσταίνουμε το νερό και, λίγο πριν πάρει βράση, το κατεβάζουμε από τη φωτιά και το αδειάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ. Εκεί προσθέτουμε τα υπόλοιπα υγρά υλικά (και το μέλι εδώ θα μπει). Ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα.
  4. Στο μείγμα με τα υγρά προσθέτουμε σιγά σιγά (σε 4-5 δόσεις δηλαδή) το μείγμα με τα στερεά υλικά και ανακατεύουμε καλά με το χέρι και σταυρωτά (πάνω, κάτω, αριστερά, δεξιά), μέχρι να γίνει ένα πολύ μαλακό ζυμαράκι, χωρίς να το παραζυμώσουμε.
  5. Αδειάζουμε το ζυμάρι στο τραπέζι και με γρήγορες κινήσεις πλάθουμε μελομακάρονα στο μέγεθος που επιθυμούμε, προσέχοντας να έχουν περίπου το ίδιο μέγεθος, ώστε να ψηθούν στον ίδιο χρόνο.
  6. Προαιρετικά, μπορούμε να πιέσουμε τη μία πλευρά του μελομακάρονου με μια σήτα, ώστε να δημιουργήσουμε ένα σαγρέ σχέδιο.
  7. Τοποθετούμε τα μελομακάρονα σε ταψί που έχουμε στρώσει με αντικολλητικό χαρτί.
  8. Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο στη μεσαία σχάρα για 20-25 λεπτά, αναλόγως του μεγέθους και του πόσο τραγανά τα θέλουμε. Αν ο φούρνος μας ψήνει πολύ δυνατά, ρυθμίζουμε τη θερμοκρασία πιο χαμηλά.

Σιρόπιασμα

  1. Αμέσως μόλις βγάλουμε τα μελομακάρονα από τον φούρνο, παίρνουμε την κατσαρόλα με το κρύο σιρόπι, αφαιρούμε την κανέλα και τοποθετούμε μέσα όσα μελομακάρονα χωράνε (θα πρέπει να καλύπτονται από το σιρόπι).
  2. Αφήνουμε τα μελομακάρονα στο σιρόπι ανάλογα με το πόσο σιροπιασμένα τα θέλουμε: 1 λεπτό για ελαφρώς σιροπιασμένα, 1,5-2 λεπτά για μέτρια σιροπιασμένα και πάνω από 2 λεπτά για πολύ σιροπιασμένα.
  3. Αφαιρούμε τα μελομακάρονα από το σιρόπι με μια τρυπητή κουτάλα, τα τοποθετούμε σε μια σχάρα που από κάτω έχουμε βάλει αντικολλητικό χαρτί ή ένα ταψί και τα αφήνουμε να στραγγίξουν καλά.
  4. Τοποθετούμε τα μελομακάρονα πυραμιδωτά σε πιατέλα, περιχύνουμε κάθε στρώση με όσο μέλι επιθυμούμε και πασπαλίζουμε με μπόλικο κοπανισμένο καρύδι.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο βιβλίο του Γαστρονόμου με τίτλο «Τα γλυκά των Χριστουγέννων»

Άρθρα και Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Άρθρα και Συνταγές με Καρύδια

Άρθρα και Συνταγές με Μέλι

Άρθρα και Συνταγές για Γλυκό

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών