45' προετοιμασία
25' ψήσιμο
Σύνολο: 1 ώρα και 10 λεπτά

Υλικά

Μερίδες: Για περίπου 2 1⁄2 Κιλα

Σιρόπι

Διαδικασία

  1. Διαλύουμε τη σόδα στον χυμό. Ρίχνουμε σε ένα μεγάλο μπολ το λάδι, τη ζάχαρη, τα μπαχαρικά, το ξύσμα, το κονιάκ και τον χυμό με τη διαλυμένη σόδα.
  2. Ανακατεύουμε και προσθέτουμε σιγά-σιγά το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ, ανακατεύοντας γρήγορα να απορροφηθούν. Δεν ζυμώνουμε πολύ. Μπορεί να μη χρειαστεί όλο το αλεύρι.
  3. Τέλος, ενσωματώνουμε τα καρύδια ανακατεύοντας απαλά.
  4. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160° C. Ντύνουμε με λαδόκολλα τη λαμαρίνα του φούρνου.
  5. Ζυμώνουμε μικρά και ισομεγέθη μελομακάρονα και τα βάζουμε στη λαμαρίνα.
  6. Τα ψήνουμε για 20-25 λεπτά, τα βγάζουμε από τον φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς.
  7. Βράζουμε τα υλικά του σιροπιού για 2-3 λεπτά (αφού κοχλάσει το μείγμα), ξαφρίζουμε αν χρειαστεί και χαμηλώνουμε πολύ το μάτι, ίσα να κρατάει το σιρόπι ζεστό, και αρχίζουμε να σιροπιάζουμε.
  8. Βουτάμε λίγα-λίγα τα μελομακάρονα στην κατσαρόλα μετρώντας μέχρι το 30 και τα βγάζουμε.
  9. Τα βάζουμε σε πιατέλα και πασπαλίζουμε με τα ψιλοκομμένα καρύδια.

Μυστικά

Αφού ψηθούν και κρυώσουν, τα αποθηκεύουμε σε δοχείο που κλείνει αεροστεγώς και, όταν θέλουμε, φτιάχνουμε το σιρόπι και τα σιροπιάζουμε.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών