
45'
προετοιμασία
25' ψήσιμο
Σύνολο: 1 ώρα και 10'
Υλικά
Μερίδες: Για περίπου 2 1⁄2 ΚιλαΣιρόπι
Διαδικασία
- Διαλύουμε τη σόδα στον χυμό. Ρίχνουμε σε ένα μεγάλο μπολ το λάδι, τη ζάχαρη, τα μπαχαρικά, το ξύσμα, το κονιάκ και τον χυμό με τη διαλυμένη σόδα.
- Ανακατεύουμε και προσθέτουμε σιγά-σιγά το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ, ανακατεύοντας γρήγορα να απορροφηθούν. Δεν ζυμώνουμε πολύ. Μπορεί να μη χρειαστεί όλο το αλεύρι.
- Τέλος, ενσωματώνουμε τα καρύδια ανακατεύοντας απαλά.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160° C. Ντύνουμε με λαδόκολλα τη λαμαρίνα του φούρνου.
- Ζυμώνουμε μικρά και ισομεγέθη μελομακάρονα και τα βάζουμε στη λαμαρίνα.
- Τα ψήνουμε για 20-25 λεπτά, τα βγάζουμε από τον φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς.
- Βράζουμε τα υλικά του σιροπιού για 2-3 λεπτά (αφού κοχλάσει το μείγμα), ξαφρίζουμε αν χρειαστεί και χαμηλώνουμε πολύ το μάτι, ίσα να κρατάει το σιρόπι ζεστό, και αρχίζουμε να σιροπιάζουμε.
- Βουτάμε λίγα-λίγα τα μελομακάρονα στην κατσαρόλα μετρώντας μέχρι το 30 και τα βγάζουμε.
- Τα βάζουμε σε πιατέλα και πασπαλίζουμε με τα ψιλοκομμένα καρύδια.
Μυστικά
Αφού ψηθούν και κρυώσουν, τα αποθηκεύουμε σε δοχείο που κλείνει αεροστεγώς και, όταν θέλουμε, φτιάχνουμε το σιρόπι και τα σιροπιάζουμε.