ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΑνοιχτή μηλόπιτα σε φύλλο κρούστας με κρέμα και σταφίδεςΑνοιχτή μηλόπιτα σε φύλλο κρούστας με κρέμα και σταφίδες

Υπάρχουν πολλών λογιών μηλόπιτες. Οι Αμερικανοί έχουν την apple pie που γίνεται με ζύμη τάρτας κι από πάνω συχνά έχει ένα πλεκτό σχέδιο από ζύμη, όπως στην πάστα φλώρα. Tartes aux pommes έχουν και οι Γάλλοι σε πολλές παραλλαγές, ενώ μια άλλη διάσημη γαλλική μηλόπιτα είναι η ταρτ τατέν, που βάζει τα μήλα στον πάτο του ταψιού, μέσα σε καραμέλα και από πάνω τα σκεπάζει με ζύμη ή σφολιάτα.

Στην Ελλάδα μεγαλώσαμε με τη μαμαδίστικη μηλόπιτα που πάλι βάζει τα μήλα στον πάτο, αλλά δεν τα σκεπάζει με ζύμη τάρτας ή με σφολιάτα αλλά με μείγμα κέικ. Η συνταγή που σας δίνουμε εδώ είναι αυτής της λογικής, αλλά πιο έμπειρη: τα μήλα τα καραμελώνουμε πρώτα ελαφρώς, ώστε να μαλακώσουν και να αποκτήσουν μια βαθιά γεύση και ωραίο χρώμα καραμέλας. Έπειτα, τα στρώνουμε όμορφα στον πάτο του ταψιού και από πάνω τα καλύπτουμε με το μείγμα του κέικ, το οποίο είναι αρωματισμένο με κάρδαμο. Αφού ψηθεί η μηλόπιτα, την τουμπάρουμε ώστε τα μήλα να έρθουν στην επιφάνεια. Σερβίρουμε με μια ωραία σος από κρέμα γάλακτος, για να δώσουμε μεγαλύτερη επισημότητα στην περίσταση. Όποιος προτιμάει, μπορεί να σερβίρει το γλυκό à la mode, δηλαδή με μια μπάλα παγωτό στο πλάι.

15' προετοιμασία
1 ώρα και 5' μαγείρεμα
5' αναμονή
Σύνολο: 1 ώρα και 25'

Υλικά

Μερίδες: 8

Για τα μήλα

Για τη ζύμη

Για τη σάλτσα (προαιρετικά)

Διαδικασία

Μήλα

  1. Για να φτιάξουμε μηλόπιτα ανάποδη με κάρδαμο, αρχικά ρίχνουμε, σε μια κατσαρόλα, όλα τα υλικά για τα μήλα μαζί με 100 ml νερό.
  2. Σκεπάζουμε με το καπάκι και μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα μήλα και να πιουν τα υγρά.
  3. Αφαιρούμε το τουλπάνι και τακτοποιούμε τα μήλα σε ένα βαθύ στρογγυλό ταψί 26 εκ., που το έχουμε βουτυρώσει καλά.

Μηλόπιτα

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190°C.
  2. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ.
  3. Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν.
  4. Ρίχνουμε τα αυγά, το μπράντι και το γάλα και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να αναμειχθούν.
  5. Ρίχνουμε στο μείγμα το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα μέχρι να ενσωματωθούν.
  6. Αδειάζουμε τη ζύμη πάνω στα μήλα και ψήνουμε για 40-45 λεπτά ή μέχρι να γίνει το κέικ.
  7. Μόλις είναι έτοιμη η μηλόπιτα, την βγάζουμε, αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς και ξεφορμάρουμε αναποδογυρίζοντάς την, έτσι ώστε τα μήλα να έρθουν στο πάνω μέρος.

Σάλτσα (προαιρετικά)

  1. Εν τω μεταξύ, σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος με τη ζάχαρη σε μέτρια φωτιά, για 4-5 λεπτά, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να αρχίσει η κρέμα να φουσκώνει.
  2. Περιχύνουμε με τη σάλτσα τη μηλόπιτα και την αφήνουμε 5 λεπτά να σταθεί.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 162.

Άρθρα και Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Άρθρα και Συνταγές με Μήλο

Άρθρα και Συνταγές για Γλυκό

Άρθρα και Συνταγές για Πρωινό

Άρθρα και Συνταγές για Σνακ

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών