ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣμηλόπιτα με αλμυρή καραμέλαΜηλόπιτα apple crumble με αλμυρή καραμέλα και φουντούκια
35' προετοιμασία
50' ψήσιμο
45' αναμονή
Σύνολο: 2 ώρες και 10'

Υλικά

Κομμάτια: 10

Σφολιάτα

Μήλα

Σερβίρισμα (προαιρετικά)

Διαδικασία

Σφολιάτα

  1. Απλώνουμε τη σφολιάτα στον πάγκο μας και την κόβουμε σε δίσκο διαμέτρου 24 εκ., χρησιμοποιώντας ως οδηγό το ταψάκι στο οποίο θα ψήσουμε τη μηλόπιτα.
  2. Τρυπάμε το φύλλο σε διάφορα σημεία με ένα πιρούνι, το αλείφουμε και από τις δύο πλευρές με το λιωμένο βούτυρο και το πασπαλίζουμε και από τις δύο πλευρές με την άχνη.
  3. Βάζουμε το φύλλο στο ψυγείο, ανάμεσα σε δύο λαδόκολλες για να μην ξεραθεί, μέχρι να ετοιμάσουμε τα μήλα.

Καραμελωμένα μήλα

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C, στη λειτουργία του αέρα.
  2. Καθαρίζουμε τα μήλα και κόβουμε το καθένα στα τέσσερα, αφαιρώντας τα κουκούτσια.
  3. Βάζουμε ένα βαθύ αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά και αφήνουμε να κάψει καλά. Προσθέτουμε έπειτα τη ζάχαρη λίγη λίγη, έτσι ώστε να προλαβαίνει να καραμελώνει. Κάθε φορά που ρίχνουμε μία δόση, ανακατεύουμε.
  4. Αφού ρίξουμε όλη τη ζάχαρη και γίνει μια ξανθιά καραμέλα, προσθέτουμε το βούτυρο και τον χυμό, χαμηλώνουμε τη φωτιά και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα.
  5. Τακτοποιούμε τα κομμάτια μήλου στο τηγάνι και σιγομαγειρεύουμε για 15-20 λεπτά ανακατεύοντας ελαφρώς, ώστε να καραμελώσουν, προσέχοντας όμως να μην τα σπάσουμε. Αποσύρουμε από τη φωτιά.
  6. Στρώνουμε με όμορφο τρόπο τα μήλα στο ταψάκι που χρησιμοποιήσαμε για να κόψουμε τη σφολιάτα και τα περιχύνουμε με τη σάλτσα καραμέλας του τηγανιού.
  7. Σκεπάζουμε με το φύλλο σφολιάτας, πιέζοντάς το περιμετρικά ώστε να περάσει ανάμεσα στα μήλα και στα τοιχώματα του ταψιού και να σφραγίσει καλά τα μήλα.
  8. Ψήνουμε τη μηλόπιτα στον προθερμασμένο φούρνο για περίπου 50 λεπτά.
  9. Βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο και αφήνουμε τη μηλόπιτα να κρυώσει για περίπου 45 λεπτά.
  10. Την αναποδογυρίζουμε προσεκτικά σε μια πιατέλα, κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε. Αν θέλουμε, συνοδεύουμε με παγωτό βανίλια και πασπαλίζουμε με λίγο φιλέ αμυγδάλου.

Μυστικά

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 46.

Άρθρα και Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Άρθρα και Συνταγές με Μήλο

Άρθρα και Συνταγές για Γλυκό

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών