ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣμηλοπιτα αναποδη, αναποδογυριστη μηλοπιταΗ καλύτερη ανάποδη μηλόπιτα που έχετε δοκιμάσει!
1 ώρα προετοιμασία
25' ψήσιμο
40' αναμονή
Σύνολο: 2 ώρες και 5'

Υλικά

Κομμάτια: 10

Γέμιση

Τραγανό μείγμα φουντουκιού

Αλμυρή καραμέλα

Σερβίρισμα

Διαδικασία

Γέμιση

  1. Για να φτιάξουμε μηλόπιτα με αλμυρή καραμέλα και τραγανό μείγμα φουντουκιού, πρώτα καθαρίζουμε και κόβουμε τα μήλα σε φέτες πλάτους 1 εκ., αφαιρώντας τα κουκούτσια.
  2. Σε μια κατσαρόλα μεσαίου μεγέθους ρίχνουμε το βούτυρο με την καστανή ζάχαρη και τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας μέχρι να λιώσουν. Προσθέτουμε τα μήλα και αφήνουμε να μαγειρευτούν για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να εξατμιστούν τα πολλά υγρά.
  3. Προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού, αποσύρουμε από τη φωτιά και αδειάζουμε τα μήλα σε ένα ταψάκι, για να κρυώσουν. Αφήνουμε στην άκρη.
  4. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C, στη λειτουργία του αέρα.

Μείγμα φουντουκιού και συναρμολόγηση

  1. Χτυπάμε με το μίξερ το βούτυρο με την καστανή ζάχαρη για 4-5 λεπτά, μέχρι να γίνει ένα κρεμώδες μείγμα.
  2. Ρίχνουμε το αλεύρι και τα μπαχαρικά και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να ενσωματωθεί το αλεύρι στο μείγμα. Τέλος ρίχνουμε τα φουντούκια και χτυπάμε για λίγο ακόμη, μέχρι να σκορπίσουν ομοιόμορφα στο μείγμα.
  3. Ρίχνουμε το μισό τραγανό μείγμα φουντουκιού σε ένα στρογγυλό ταψάκι με διάμετρο 24 εκ., χωρίς να χρειαστεί να καλύψουμε ολόκληρο τον πυθμένα. Αδειάζουμε από πάνω τα καραμελωμένα μήλα και τα απλώνουμε ομοιόμορφα.
  4. Αδειάζουμε το υπόλοιπο μείγμα φουντουκιού πάνω στα μήλα, καλύπτοντάς τα εντελώς, και πασπαλίζουμε με λίγη καστανή ζάχαρη. Ψήνουμε το γλυκό για περίπου 25 λεπτά.
  5. Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε τη μηλόπιτα στην άκρη να κρυώσει, για περίπου 40 λεπτά.

Αλμυρή καραμέλα

  1. Σε μια μικρή κατσαρόλα βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη σε δυνατή φωτιά. Μόλις πάρουν βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε μέχρι να φτιάξουμε μια ξανθή καραμέλα, στο χρώμα του μελιού. Αν έχουμε θερμόμετρο (που είναι και το προτιμότερο), η θερμοκρασία πρέπει να φτάσει τους 170°C.
  2. Ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος σε 2-3 δόσεις (προσεκτικά, γιατί μπορεί να πιτσιλίσει και να μας κάψει τα χέρια) και το αλάτι, ανακατεύοντας γρήγορα με το σύρμα. Βράζουμε για 1 λεπτό.
  3. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε στην άκρη για 5 λεπτά. Προσθέτουμε το βούτυρο κομμάτι κομμάτι, χτυπώντας έντονα με το σύρμα, μέχρι να φτιάξουμε μια λεία κρέμα. Αφήνουμε κατά μέρος να γίνει χλιαρή.
  4. Κόβουμε τη μηλόπιτα σε κομμάτια και σερβίρουμε περιχύνοντας το καθένα με άφθονη από τη χλιαρή αλμυρή καραμέλα. Αν θέλουμε, συνοδεύουμε με παγωτό καραμέλα.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 46.

Άρθρα και Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Άρθρα και Συνταγές με Μήλο

Άρθρα και Συνταγές με Φουντούκια

Άρθρα και Συνταγές για Γλυκό

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών