25'
προετοιμασία
40' ψήσιμο
Σύνολο: 1 ώρα και 5'
Υλικά
Μερίδες: 8-10Για το σερβίρισμα
Διαδικασία
- Για να ετοιμάσουμε το κέικ μήλου με καβουρδισμένο βούτυρο και φουντούκια, πρώτα προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ºC στις αντιστάσεις ή στους 160ºC στη λειτουργία του αέρα.
- Σε ένα στρογγυλό ταψί διαμέτρου περίπου 20-24 εκ. στρώνουμε χαρτί ψησίματος και βουτυρώνουμε ελαφρά τα τοιχώματά του.
- Βάζουμε το βούτυρο σε μια μικρή κατσαρόλα και το λιώνουμε σε μέτρια φωτιά, μέχρι να σκουρύνει ελαφρά και να μοσχομυρίσει, περιστρέφοντας το τηγάνι, για περίπου 5-8 λεπτά. Το έχουμε στον νου μας διαρκώς, καθώς μπορεί να καεί εύκολα.
- Μόλις είναι έτοιμο, το περνάμε από ψιλό σουρωτό σε ένα μικρό μπολ και το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
- Μόλις έρθει σε θερμοκρασία δωματίου, το βάζουμε σε ένα ευρύχωρο μπολ και το χτυπάμε με τη ζάχαρη με μίξερ χειρός, ενώ παράλληλα προσθέτουμε τα αυγά ένα ένα.
- Προσθέτουμε το ξύσμα και τη βανίλια.
- Σε ένα άλλο μπολ ρίχνουμε το αλεύρι μαζί με το μπέικιν πάουντερ, τα μπαχαρικά και το αλάτι, ανακατεύουμε πολύ καλά και τα προσθέτουμε στο μείγμα των αυγών. Ανακατεύουμε με μια ευλύγιστη σπάτουλα σιλικόνης.
- Τέλος, προσθέτουμε τα φουντούκια και το γάλα αμυγδάλου και ανακατεύουμε.
- Ρίχνουμε το μείγμα στο ταψί και στρώνουμε από πάνω τα μήλα σε λεπτή στρώση.
- Ψήνουμε για περίπου 40 λεπτά, μέχρι να πάρουν τα μήλα ωραίο χρυσό χρώμα. Ελέγχουμε αν το κέικ έχει ψηθεί βυθίζοντας μια οδοντογλυφίδα στο κέντρο – είναι έτοιμο αν βγει στεγνή, διαφορετικά συνεχίζουμε το ψήσιμο μερικά λεπτά ακόμα.
- Βγάζουμε το κέικ με φουντούκια από τον φούρνο, αφήνουμε να κρυώσει για 15 λεπτά και μετά το βγάζουμε από το ταψί και το τοποθετούμε σε μια σχάρα για να κρυώσει εντελώς.
- Πριν σερβίρουμε, αλείφουμε την επιφάνεια με το ζεστό μέλι και, αν θέλουμε, πασπαλίζουμε κάθε κομμάτι με άχνη και κανέλα.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 44.