20'
προετοιμασία
2 ώρες και 40' μαγείρεμα
Σύνολο: 3 ώρες
Υλικά
Μερίδες: 5-6Διαδικασία
- Σε μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Αλατίζουμε τους κύβους κρέατος και τους σοτάρουμε για 5-6 λεπτά, μέχρι να ροδοκοκκινίσουν από όλες τις μεριές.
- Προσθέτουμε το κρεμμύδι και σοτάρουμε για άλλα 5 λεπτά, ανακατεύοντας. Ρίχνουμε και το σκόρδο και σοτάρουμε για 1 λεπτό. Σβήνουμε με το κρασί, μαγειρεύουμε για 2-3 λεπτά για να εξατμιστεί το αλκοόλ και ρίχνουμε τις ντομάτες, τη δάφνη και τον ζωμό.
- Αφήνουμε να πάρουν μία βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για σχεδόν 2 ώρες με σκεπασμένη κατσαρόλα, μέχρι να μαλακώσει καλά το κρέας.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C.
- Ξεσκεπάζουμε την κατσαρόλα, ρίχνουμε 1 λίτρο ζεστό νερό, αδειάζουμε το περιεχόμενο της κατσαρόλας σε ένα βαθύ ταψί, κατά προτίμηση κεραμικό, προσθέτουμε το κριθαράκι και ανακατεύουμε για να απλωθεί ομοιόμορφα στο ζουμί.
- Ψήνουμε το γιουβέτσι για περίπου 20-30 λεπτά, μέχρι το κριθαράκι να γίνει, να μελώσει. Ξεφουρνίζουμε, σκορπίζουμε τη ρίγανη και αφήνουμε το φαγητό για 20 λεπτά, να ξεκουραστεί.
- Διορθώνουμε το αλατοπίπερο, αν χρειάζεται, και μοιράζουμε σε πιάτα. Ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο, πασπαλίζουμε με το τυρί και τον μαϊντανό και σερβίρουμε.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 173.