ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΜοσχάρι κρασάτο με μανιτάρια, κόλιανδρο και ποικιλία μυρωδικώνΜοσχάρι κρασάτο με μανιτάρια, κόλιανδρο και ποικιλία μυρωδικών

Πολλοί μύθοι και ελάχιστες αλήθειες περιβάλλουν το μοσχάρι Wellington. Ο πιο διαδεδομένος μύθος είναι αυτός που θέλει το πιάτο να σχετίζεται με τον Α ́ Δούκα του Ουέλινγκτον, Arthur Wellesley, τον Άγγλο στρατηγό που νίκησε τις στρατιές του Ναπολέοντα στο Βατερλώ το 1815: λέγεται πως είχε ζητήσει να του ετοιμάσουν ένα καλό φαγητό που να μπορεί να μεταφέρεται εύκολα. Ουδέν ανακριβέστερο τούτου. Σύμφωνα με την εγκυκλοπαίδεια Britannica, η προέλευση του πιάτου εντοπίζεται στη γαλλική συνταγή «boeuf en croute», βοδινό σε κρούστα ζύμης δηλαδή, και η πρώτη γνωστή αναφορά της ως «a la Wellington» γίνεται μόλις το 1903. Η δε πρώτη γραπτή καταγραφή εμφανίζεται ακόμα πιο αργά, το 1940, σε έναν οδηγό μαγειρικής γραμμένο από τον σεφ του ξενοδοχείου Palmer House στο Σικάγο των ΗΠΑ. Ο άνθρωπος όμως που έδωσε στο πιάτο την παγκόσμια φήμη του, τις δεκαετίες ’50 και ’60, δεν ήταν άλλος από την Αμερικανίδα Julia Child, που περιέλαβε τη συνταγή στο πε- ρίφημο βιβλίο της «Mastering the Art of French Cooking» και την παρουσίαζε λίγα χρόνια αργότερα στην τηλεοπτική της εκπομπή the «French Chef», επιβεβαιώνοντας τη γαλλική καταγωγή της συνταγής και τερματίζοντας για πάντα τις φήμες περί αγγλικής.

Στα πλούσια σπίτια των δεκαετιών του ’60 κυκλοφόρησε πολύ η παραλλαγή που παρουσιάζει εδώ ο σεφ: το κρέας ψιλοκόβεται, μαγειρεύεται με κάποια από τα υλικά της αυθεντικής συνταγής και ψήνεται μέσα σε βολοβάν, ταρτάκια σφολιάτας δηλαδή.

20' προετοιμασία
12' ψήσιμο
Σύνολο: 32'

Υλικά

Μερίδες: 6

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε το μοσχάρι Wellington αλλά σε βολοβάν, ξεκινάμε προθερμαίνοντας τον φούρνο στους 200°C.
  2. Στρώνουμε με λαδόκολλα ένα μεγάλο ρηχό ταψί. Αν χρησιμοποιήσουμε φύλλα σφολιάτας, κόβουμε, με κουπάτ ή ποτήρι, από κάθε φύλλο 10 δισκάκια διαμέτρου περίπου 8 εκ. (η συσκευασία περιέχει 2 φύλλα) και τα στρώνουμε στο ταψί, το ένα δίπλα στο άλλο, σε απόσταση 2-3 εκ. Διαφορετικά, στρώνουμε στο ταψί τα έτοιμα σφολιατάκια.
  3. Τα ψήνουμε για 10-12 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν απαλά, ξεφουρνίζουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
  4. Βάζουμε να ζεσταθεί καλά ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι, σκέτο, χωρίς λιπαρή ουσία, και ρίχνουμε το μπέικον, το κρεμμύδι και το σκόρδο.
  5. Τα σοτάρουμε στο λίπος που θα βγάλει το μπέικον, σε μέτρια φωτιά, μέχρι να μαλακώσουν, για 3-4 λεπτά. Δυναμώνουμε τη φωτιά, προσθέτουμε τον πουρέ μανιταριών και την πούδρα βωλίτη και σοτάρουμε για 3-4 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά.
  6. Ρίχνουμε την ξινόκρεμα (ή σμετάνα) και μαγειρεύουμε για 2-3 λεπτά, ανακατεύοντας. Αλατοπιπερώνουμε, ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά.
  7. Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το μισό βούτυρο μέχρι να λιώσει, σε πολύ δυνατή φωτιά, και σοτάρουμε το μισό κρέας (όχι όλο μαζί, γιατί θα πέσει η θερμοκρασία του βουτύρου και το κρέας θα «βράσει»), ανακατεύοντας συχνά, μέχρι να ροδίσει εξωτερικά.
  8. Αποσύρουμε από τη φωτιά και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με το υπόλοιπο βούτυρο και το υπόλοιπο κρέας. Στραγγίζουμε τα κομμάτια σε χαρτί κουζίνας.

Σερβίρισμα

  1. Μοιράζουμε την κρέμα μανιταριών στα βολοβάν και από πάνω μοιράζουμε τα κομματάκια του κρέατος. Αν θέλουμε, διακοσμούμε με τα φύλλα δεντρολίβανου.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 200.

Άρθρα και Συνταγές με Μανιτάρια

Άρθρα και Συνταγές με Μοσχάρι

Άρθρα και Συνταγές με Μπέικον

Άρθρα και Συνταγές για Ορεκτικό / Μεζές

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT