ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΣουηδικά μπισκότα βρώμης με σοκολάταΣουηδικά μπισκότα βρώμης με σοκολάτα Από τα πιο διάσημα κεράσματα της Αυστραλίας είναι τα μπισκότα ANZAC. Το όνομά τους βγαίνει από τα αρχικά των λέξεων: Australian & New Zealand Army Corps. Αν και τα μπισκότα αυτά βασίζονται σε παλιά σκωτσέζικη συνταγή για βουτήματα βρώμης, καθιερώθηκαν στη διάρκεια του Α΄ Παγκόσμιου Πολέμου, όταν τα έφτιαχναν οι Αυστραλέζες για τους άντρες που έφευγαν για τα μέτωπα της Ευρώπης. Σκληρά και ανθεκτικά στην υγρασία και στις αλλοιώσεις, τα μπισκότα άντεχαν στα θαλασσινά ταξίδια των στρατιωτών και έγιναν το «γευστικό» σήμα κατατεθέν της Αυστραλίας.

Σήμερα, με την ονομασία και τη συνταγή τους προστατευμένα με ειδική νομοθεσία, τιμώνται ιδιαίτερα και από κατασκηνωτές, εκδρομείς και ταξιδιώτες, αφού τα ΑNZAC τα βγάζουν πέρα σε κάθε δοκιμασία και είναι πολύ χορταστικά. Εδώ τα φτιάχνουμε σε μια λίγο πιο ελαφριά εκδοχή, με αλεύρι ολικής και βρώμη, και με ελαιόλαδο αντί βουτύρου.

10' προετοιμασία
10' ψήσιμο
Σύνολο: 20'

Υλικά

Κομμάτια: 16

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε μπισκότα ANZAC σε light εκδοχή, ξεκινάμε προθερμαίνοντας το φούρνο στους 180° C, στον αέρα.
  2. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τη βρώμη, τα αλεύρια, το ινδοκάρυδο και τη ζάχαρη.
  3. Βάζουμε το μέλι, το λάδι και το νερό σε μια κούπα κατάλληλη για μικροκύματα, τα ανακατεύουμε καλά και τα βάζουμε να ζεσταθούν στο φούρνο μικροκυμάτων για 25 - 30 δευτερόλεπτα. Εναλλακτικά, τα ζεσταίνουμε σε κατσαρολάκι, σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να διαλυθεί το μέλι.
  4. Αποσύρουμε, προσθέτουμε τη σόδα και ανακατεύουμε καλά με ένα πιρούνι (θα αφρίσει το μείγμα).
  5. Το αδειάζουμε στο μπολ με τα στερεά υλικά και ανακατεύουμε πολύ καλά.
  6. Παίρνουμε κουταλιές από το μείγμα και τις αραδιάζουμε σε δύο λαμαρίνες, που έχουμε καλύψει με αντικολλητικό χαρτί, αφήνοντας αποστάσεις μεταξύ τους, γιατί απλώνουν στο ψήσιμο.
  7. Τα πιέζουμε με τη ράχη του κουταλιού για να γίνουν επίπεδα.
  8. Τα ψήνουμε (ταυτοχρόνως, σε διαφορετικά ράφια) για 10 - 12 λεπτά, έως ότου χρυσίσουν. Στα μισά αλλάζουμε θέση στις λαμαρίνες.
  9. Τα μεταφέρουμε πάνω σε σχάρα και τα αφήνουμε να κρυώσουν.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Light & Healthy, τεύχος 4.

Άρθρα και Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Άρθρα και Συνταγές με Βρώμη

Άρθρα και Συνταγές με Μέλι

Άρθρα και Συνταγές για Γλυκό

Άρθρα και Συνταγές για Σνακ

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών