
20'
προετοιμασία
15' μαγείρεμα
Σύνολο: 35'
Υλικά
Μερίδες: 2-3Για τη σκορδαλιά
Διαδικασία
- Για την μπραντάδα μπακαλιάρου με κόκκινη σκορδαλιά, ξεκινάμε απότη σκορδαλιά. Μουσκεύουμε το ψωμί σε νερό και ξίδι. Το στύβουμε καλά.
- Καθαρίζουμε τα σκόρδα και τα βάζουμε στο μπλέντερ με το ψωμί και το αλάτι.
- Τα χτυπάμε προσθέτοντας λίγο λίγο το λάδι.
- Διορθώνουμε τη γεύση, προσθέτοντας αν χρειάζεται κι άλλο αλάτι ή ξίδι.
- Κόβουμε τον μπακαλιάρο σε κομμάτια μεγέθους μπουκιάς και τα αλευρώνουμε.
- Βάζουμε λάδι να κάψει σε ένα τηγάνι και τηγανίζουμε λίγα λίγα τα κομμάτια του μπακαλιάρου.
- Τα βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί, να στραγγίξουν τα λάδια.
- Βάζουμε την ντομάτα κονκασέ σε ένα κατσαρολάκι μαζί με 2 κουταλιές από το λάδι του τηγανίσματος και την αφήνουμε να πάρει δύο βράσεις, για περίπου 5 λεπτά.
- Αραιώνουμε τη σκορδαλιά με 1 κουταλιά νερό και 1 κουταλιά ξίδι και τη ρίχνουμε μέσα στη σάλτσα.
- Αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε τη ζάχαρη και τον μαϊντανό.
- Ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά 2-3 λεπτά ακόμα, μέχρι να δέσει η σάλτσα.
- Τότε ρίχνουμε μέσα τον τηγανισμένο μπακαλιάρο και σιγομαγειρεύουμε για 1 λεπτό. Σερβίρουμε αμέσως.
Στο ποτήρι μας : Παραμένουμε στη Σαντορίνη με ένα πλούσιο Μαυροτράγανο.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 167.