ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΡότι, ινδικές επίπεδες πίτεςΡότι, ινδικές επίπεδες πίτες

Η Ινδή κάτοικος της Αθήνας, Garima Bhandari, μας έδωσε την οικογενειακή της συνταγή για νταλ, το φαγητό που φτιάχνεται καθημερινά σε άπειρες παραλλαγές σε όλη τη χώρα, κάθε φορά με άλλα όσπρια και διαφορετικούς συνδυασμούς μπαχαρικών. Σύμφωνα με την ίδια, συνοδεύεται απαραιτήτως με ρότι ή ρύζι μπασμάτι, ένα λαχανικό και πίκλες – δεν γίνεται χωρίς πίκλες. Στο δικό της τραπέζι είχε πίκλες από πράσινο τσίλι και τις πίκλες μάνγκο που στέλνει η μαμά της από την Ινδία. Μασουλάς τις πίκλες, ανακατεύεις το νταλ με το ρύζι, πιάνεις μπουκιές με τα χέρια και με τη βοήθεια του ρότι. Ξινές, καπνιστές, στρογγυλεμένες, καυτερές και φρουτένιες γεύσεις – όλες μαζί σε μια απίθανη ισορροπία.

20' προετοιμασία
50' μαγείρεμα
8 ώρες αναμονή
Σύνολο: 9 ώρες και 10'

Υλικά

Μερίδες: 4-6

Διαδικασία

  1. Στραγγίζουμε καλά τη ροβίτσα.
  2. Σε μια βαθιά κατσαρόλα και σε μέτρια φωτιά ζεσταίνουμε το λάδι και σοτάρουμε το φύλλο δάφνης, τους σπόρους κύμινου και το τζίντζερ για 2-3 λεπτά, μέχρι να πάρουν χρώμα.
  3. Ρίχνουμε το κρεμμύδι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 2-3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει
  4. Προσθέτουμε το σκόρδο, τον κουρκουμά, τη σκόνη τσίλι, τον κόλιανδρο σε σκόνη και τις νιφάδες τσίλι.
  5. Ανακατεύουμε για 1-2 λεπτά και ρίχνουμε τις ντομάτες. Μαγειρεύουμε για 3-4 λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά.
  6. Ρίχνουμε τη ροβίτσα και την ανακατεύουμε με τη σάλτσα για 1-2 λεπτά.
  7. Προσθέτουμε το νερό και αλάτι. Ανακατεύουμε και αφήνουμε να πάρει μία βράση.
  8. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε με το καπάκι και μαγειρεύουμε για περίπου 40 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει καλά η ροβίτσα και να χυλώσει.
  9. Ξεσκεπάζουμε και με το πίσω μέρος ενός κουταλιού λιώνουμε μια ποσότητα από τη ροβίτσα. Μπορεί να χρειαστεί να προσθέσουμε λίγο νερό για να επιτύχουμε μια ωραία, δεμένη υφή. Συνεχίζουμε το μαγείρεμα για άλλα 10 λεπτά.
  10. Πασπαλίζουμε με garam masala και σκόνη αποξηραμένου μάνγκο (ή χυμό λεμονιού). Ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά.
  11. Σε ένα τηγανάκι ζεσταίνουμε το ghee* μέχρι να λιώσει. Σερβίρουμε το νταλ σε ένα μεγάλο μπολ και περιχύνουμε με το ghee.
  12. Συνοδεύουμε με ρύζι μπασμάτι ή με ρότι (ινδικές επίπεδες πίτες).

Μυστικά

*Προαιρετικά, για καπνιστή, πιο βαθιά γεύση, αντί για σκέτο ghee ετοιμάζουμε το tadka: Σε ένα μικρό κατσαρολάκι ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά τις 2 κουτ. γλυκού ghee. Μόλις αρχίσει να καπνίζει, το κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε 1 κουτ. γλυκού σκόνη τσίλι, ανακινώντας προσεκτικά το κατσαρολάκι για να ζεσταθεί ομοιόμορφα το τσίλι. Με προσοχή περιχύνουμε με το tadka το νταλ που έχουμε σερβίρει στο μπολ. Θα τσιτσιρίσει και θα μυρίσει υπέροχα.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 198.

Άρθρα και Συνταγές με Λαχανικά

Άρθρα και Συνταγές με Ντομάτα

Άρθρα και Συνταγές με Όσπρια

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Άρθρα και Συνταγές για Συνοδευτικά

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών