Χωρίς να αλλοιώσει το γευστικό αποτέλεσμα του κλασικού τραχανά, χωρίς να δυσκολέψει τη διαδικασία και τη ζωή μας, δουλεύοντας πάνω στον παραδοσιακό κώδικα, η σεφ Νένα Ισμυρνόγλου μάς παραδίδει μια κορυφαία, απλούστατη εκδοχή για τη λευκή σούπα τραχανά με φέτα που έθρεψε γενιές και γενιές, βάζοντας δυο τρεις πινελιές που αναβαθμίζουν το σύνολο, ιδίως αν δεν έχουμε έναν πλούσιο, χειροποίητο τραχανά. Αν έχουμε καλό χωριάτικο τραχανά, τότε η συνταγή αυτή του δίνει έξτρα πόντους νοστιμιάς.
Τι κάνουμε; Κατ’ αρχάς, σοτάρουμε ελαφρά λίγο ξερό κρεμμύδι σε αιγοπρόβειο βούτυρο (αυτό στο βάζο), κάτι που θα δώσει μια ήπια γλύκα στη σούπα. Το βούτυρο θα ενισχύσει το ρουστίκ άρωμα του φαγητού και είναι τόσο που δεν θα τη βαρύνει ιδιαίτερα. Ενισχυτικά θα λειτουργήσει και η προσθήκη ενός φλιτζανιού κατσικίσιου γάλακτος – μην το φοβηθείτε, θα κάνει γαλακτερό και πεντανόστιμο τον ζωμό.
Η αναλογία τραχανά-υγρού είναι μελετημένη, ο χρόνος όμως εξαρτάται από το είδος του τραχανά, το στέγνωμά του, το μέγεθός του. Παρακολουθούμε το μαγείρεμα μέχρι να μάθουμε τα χούγια του. Την επόμενη φορά θα είμαστε εξοικειωμένοι.
Στο τελείωμα, λίγο αιγοπρόβειο βούτυρο επιπλέον για έξτρα γεύση, πικάντικη, βαρελίσια φέτα χοντροτριμμένη (σκληρή, αν θέλουμε να τη νιώθουμε στο δόντι, ή μαλακιά αν θέλουμε να λιώσει) και μπόλικο πιπέρι, όσο αντέχουμε, και προτιμότερο φρεσκοτριμμένο και χοντρό να σκάει απολαυστικά στο μάσημα. Εναλλακτικά, καυτερό ή γλυκό μπούκοβο, το οποίο αν θέλουμε καίμε στο βούτυρο της συνταγής όπως και σε αυτή την παλιά γιαννιώτικη συνταγή.
Αν πάλι τον προτιμάτε κοκκινιστό, δείτε αυτή τη συνταγή. Για περισσότερες συνταγές για σούπα τραχανά δείτε εδώ.