ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΟσομπούκο λεμονάτο με μουστάρδα και λαχανικάΟσομπούκο λεμονάτο με μουστάρδα και λαχανικά
30' προετοιμασία
2 ώρες και 30' μαγείρεμα
Σύνολο: 3 ώρες

Υλικά

Μερίδες: 6

Για το οσομπούκο

Για το πιλάφι

Διαδικασία

  1. Για το οσομπούκο χειμωνιάτικο με κρασί και πιλάφι ξεκινάμε και προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170° C.
  2. Στεγνώνουμε τις φέτες του κρέατος πολύ καλά με χαρτί κουζίνας.
  3. Τις αλατοπιπερώνουμε. Βάζουμε μια ευρύχωρη κατσαρόλα (ιδανικά πυρίμαχη, που να μπαίνει και στο φούρνο) ή μια γάστρα (που να κάνει και για το μάτι της κουζίνας) ή μια απλή κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και, μόλις ζεσταθεί καλά, ρίχνουμε το μισό λάδι και σοτάρουμε 3 από τις φέτες του κρέατος για 5 λεπτά από την κάθε πλευρά έτσι ώστε να ροδίσουν καλά.
  4. Βγάζουμε το κρέας σε μια πιατέλα. Επαναλαμβάνουμε με το υπόλοιπο λάδι και το υπόλοιπο κρέας, το οποίο επίσης βγάζουμε στην πιατέλα.
  5. Δεν σοτάρουμε τις φέτες όλες μαζί, γιατί θα πέσει η θερμοκρασία του σκεύους και το κρέας δεν θα σοταριστεί σωστά.
  6. Στο ίδιο σκεύος ρίχνουμε το κρεμμύδι, το καρότο και το σκόρδο και τα σοτάρουμε στο λάδι που έχει μείνει, σε μέτρια φωτιά για περίπου 7 - 8 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
  7. Ξαναβάζουμε το κρέας, σβήνουμε με το κρασί και προσθέτουμε τις δάφνες, το θυμάρι και τους κόκκους πιπεριού.
  8. Μετά από 1 λεπτό, προσθέτουμε το ζωμό ή το νερό και, μόλις πάρει βράση, σκεπάζουμε το σκεύος με το καπάκι και φουρνίζουμε.
  9. Ψήνουμε για περίπου 2 ώρες ή μέχρι να μαλακώσει το κρέας και να μελώσει η σάλτσα. Αν δεν έχει δέσει όσο θέλουμε, βγάζουμε το κρέας σε μια πιατέλα και βράζουμε τη σάλτσα μέχρι να αποκτήσει την πυκνότητα που επιθυμούμε (αν θέλουμε, για να δέσει ακόμη καλύτερα η σάλτσα, λιώνουμε μερικά κομμάτια κρεμμυδιού και καρότου).
  10. Πετάμε τα μπαχαρικά και τα μυρωδικά και σερβίρουμε το κρέας με το πιλάφι.

Πιλάφι

  1. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το ζωμό, αλατοπίπερο, το ελαιόλαδο, τις φέτες λεμονιού και τη δάφνη να πάρουν μια βράση σε δυνατή φωτιά.
  2. Προσθέτουμε το ρύζι, ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά, με σκεπασμένη την κατσαρόλα, για περίπου 20 λεπτά, μέχρι το ρύζι να πιει τα υγρά. Μόλις είναι έτοιμο, πετάμε τη δάφνη και τις φέτες λεμονιού, προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε.
  3. Συνοδεύουμε με: μια δροσερή πράσινη σαλάτα.

Μυστικά

Το φαγητό αυτό ξεκινά στο μάτι της κουζίνας και ολοκληρώνεται στο φούρνο. Για να μη λερώνουμε πολλά σκεύη, χρησιμοποιούμε μια πυρίμαχη κατσαρόλα (που να μπαίνει στο φούρνο) ή μια γάστρα που να κάνει και για το μάτι της κουζίνας. Αν δεν έχουμε, ξεκινάμε το φαγητό σε μια απλή κατσαρόλα και στη συνέχεια το μεταφέρουμε σε ένα ταψί, το οποίο θα πρέπει να καλύψουμε δύο φορές με αλουμινόχαρτο προτού το φουρνίσουμε.

Στα ποτήρια μας:  Ένα μπορντολέζικο χαρμάνι Cabernet sauvignon - Merlot θα σταθεί επάξια στο comfort οσομπούκο.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 103.

Άρθρα και Συνταγές με Κρασί

Άρθρα και Συνταγές με Μοσχάρι

Άρθρα και Συνταγές με Ρύζι

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT