ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΚορμός από παγωτό γεμιστός με σου και γρανίτα βατόμουροΚορμός από παγωτό γεμιστός με σου και γρανίτα βατόμουρο
50' προετοιμασία
Σύνολο: 50'

Υλικά

Κομμάτια: 10

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε το παγωμένο κορμός σοκολάτας, ξεκινάμε φτιάχνοντας μια κρεμ ανγκλέζ.
  2. Σε μια μικρή κατσαρόλα βάζουμε το γάλα. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τους κρόκους με τη ζάχαρη και τους αδειάζουμε μέσα στην κατσαρόλα με το γάλα.
  3. Την τοποθετούμε σε χαμηλή φωτιά και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι το μείγμα να ζεσταθεί καλά και να δέσει ελαφρώς (το τσεκάρουμε βουτώντας μέσα ένα κουτάλι και βγάζοντάς το ξανά: θα πρέπει να μένει στη ράχη ένα λεπτό στρώμα κρέμας).
  4. Αυτό συμβαίνει σίγουρα όταν η θερμοκρασία του μείγματος φτάσει στους 84°-85°C, επομένως με ένα θερμόμετρο ζαχαροπλαστικής είμαστε βέβαιοι ότι η κρέμα είναι σωστή. Το σίγουρο είναι ότι δεν πρέπει να την αφήσουμε να βράσει, γιατί θα ψηθούν οι κρόκοι και θα κόψει.
  5. Κατεβάζουμε την κρεμ ανγκλέζ από τη φωτιά και την αδειάζουμε σε άλλο σκεύος, για να μη μείνει στη ζεστή κατσαρόλα και ψηθούν περισσότερο οι κρόκοι.
  6. Προσθέτουμε τη λιωμένη κουβερτούρα, ανακατεύουμε να ομογενοποιηθεί καλά το μείγμα και αφήνουμε κατά μέρος έως ότου η θερμοκρασία του πέσει στους 35°C (να μην είναι ούτε πολύ ζεστό ούτε κρύο). Τότε ενσωματώνουμε την παχύρρευστη κρέμα, ανακατεύοντας απαλά με μια ελαστική σπάτουλα (μαρίζ).
  7. Μέσα σε ένα μπολ σπάμε τα μπισκότα σε μικρά κομμάτια και τα ραντίζουμε με το κονιάκ.
  8. Τα ρίχνουμε στο προηγούμενο μείγμα και ανακατεύουμε να καλυφθούν καλά.
  9. Καλύπτουμε μια μεταλλική φόρμα της αρεσκείας μας (κατά προτίμηση μια μακρόστενη φόρμα κορμού με κυλινδρικό πάτο) με μεμβράνη, αφήνοντας τις άκρες της να κρέμονται προς τα έξω.
  10. Αδειάζουμε μέσα το μείγμα, ισιώνουμε την επιφάνεια και καλύπτουμε με τη μεμβράνη που περισσεύει.
  11. Τοποθετούμε στην κατάψυξη για τουλάχιστον 4-5 ώρες, μέχρι να παγώσει και να σταθεροποιηθεί ο κορμός.
  12. Για να σερβίρουμε, ξεφορμάρουμε και κόβουμε σε φέτες.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 152.

Άρθρα και Συνταγές με Γάλα

Άρθρα και Συνταγές με Κρέμα Γάλακτος

Άρθρα και Συνταγές με Σοκολάτα

Άρθρα και Συνταγές για Γλυκό

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών