Παραδοσιακό γαλλικό επιδόρπιο, ιδιαίτερα δημοφιλές στις κεντρικές επαρχίες της Γαλλίας. Μοιάζει με το κλαφουτί αλλά και το dutch baby και στην ουσία είναι κάτι σαν ένα αφράτο και μεγάλο πάνκεϊκ που ψήνεται στον φούρνο μαζί με φρούτα. Τέτοια εποχή το φτιάχνουν με μήλα αλλά και με αχλάδια, και το όνομά του σημαίνει ακριβώς αυτό που είναι: μαλακό και αφράτο!

15' προετοιμασία
50' ψήσιμο
3 ώρες αναμονή
Σύνολο: 4 ώρες και 5 λεπτά

Υλικά

Μερίδες: 6

Διαδικασία

  1. Για το flaugnarde, ανακατεύουμε, σε ένα μπολ, με το σύρμα τα αυγά με τη ζάχαρη, μέχρι να αφρατέψουν.
  2. Ρίχνουμε το ρούμι, το αλεύρι, το μπέικιν και το αλάτι και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να αναμειχθούν.
  3. Προσθέτουμε σταδιακά το χλιαρό γάλα και ανακατεύουμε μέχρι να σχηματιστεί ένας αραιός χυλός.
  4. Τον αφήνουμε στην άκρη, σε θερμοκρασία δωματίου, για περίπου 3 ώρες να ξεκουραστεί.
  5. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160-170°C και βουτυρώνουμε ένα μικρό ταψί ή τηγάνι που μπαίνει και στον φούρνο, διαμέτρου 18 εκ.
  6. Αδειάζουμε τον χυλό, σκορπίζουμε στην επιφάνεια τις φέτες του μήλου, τις αλείφουμε με τα 30 γρ. λιωμένο βούτυρο και ψήνουμε για 50 λεπτά, μέχρι η περιφέρεια του γλυκού να φουσκώσει και να ροδίσει.
  7. Ξεφουρνίζουμε, αφήνουμε λίγο να κρυώσει και να γίνει χλιαρό και, αν θέλουμε, πασπαλίζουμε το flaugnarde με λίγη ζάχαρη άχνη και κανέλα.

Μυστικά

Αν θέλουμε, αντικαθιστούμε τα μήλα με αχλάδια ή βάζουμε και από τα δύο φρούτα. Το καλοκαίρι μπορούμε να φτιάξουμε το γλυκό με ροδάκινα, βανίλιες ή βερίκοκα.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γλυκές Αλχημείες, τεύχος 52.

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών