ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΠατάτες βραστές, σπαστές, τηγανητές με πάπρικες, πατατούλες, πάπρικαΠατάτες βραστές, σπαστές, τηγανητές με πάπρικες

Τις ημέρες της νηστείας, αυτές οι πατάτες είναι το κυρίως γεύμα των μοναχών της Ιεράς Μονής Αγίας Αικατερίνης στο Όρος Σινά. Το μυστικό της συνταγής είναι το ταχινολέμονο που προστίθεται στο τέλος, μετά το ψήσιμο, αλλά και κάτι ακόμα: οι πατέρες προτείνουν να ψήσουμε το φαγητό όπως είναι μέσα στο ταψί, κατά το ήμισυ πάνω στο μάτι της κουζίνας, και να το τελειώσουμε στον φούρνο. Οι πατάτες δεν παίρνουν χρώμα, αλλά βγαίνουν τρυφερές και μελωμένες. Εκτός από κυρίως γεύμα νηστίσιμο, είναι και θαυμάσιο συνοδευτικό για ψάρι, θαλασσινά ή κρέας. Νικολέτα Μακρυωνίτου

1 ώρα μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα

Υλικά

Μερίδες: 4

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε τις άλαδες πατάτες φούρνου με ταχινολέμονο, βάζουμε τις πατάτες σε ένα ταψί που να τις χωράει ίσα ίσα. Ρίχνουμε νερό τόσο ώστε σχεδόν να τις καλύψει και προσθέτουμε τα κρεμμύδια, τα σκόρδα, τη ρίγανη, αλάτι και πιπέρι.
  2. Ανακατεύουμε καλά με τα χέρια μας, απλώνουμε τις πατάτες στο ταψί ομοιόμορφα και το ακουμπάμε πάνω στο μεγαλύτερο μάτι της κουζίνας μας ή το τοποθετούμε έτσι ώστε να καλύψει δύο μάτια.
  3. Σκεπάζουμε καλά το ταψί με αλουμινόχαρτο και «ψήνουμε» τις πατάτες σε δυνατή φωτιά για 30 λεπτά.
  4. Στο μεταξύ προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 230°C.
  5. Βγάζουμε το αλουμινόχαρτο, μεταφέρουμε το ταψί στον φούρνο και ψήνουμε για άλλα 30 λεπτά ή μέχρι οι πατάτες να ψηθούν.
  6. Εναλλακτικά βέβαια ψήνουμε απευθείας στον φούρνο για περίπου 1 ώρα ή μέχρι οι πατάτες να γίνουν, παραλείποντας το «ψήσιμο» στο μάτι της κουζίνας.
  7. Σε ένα μπολ χτυπάμε με το σύρμα το ταχίνι μαζί με 1/2 νεροπότηρο καυτό νερό μέχρι να γίνει σαν αλοιφή.
  8. Προσθέτουμε τον χυμό λάιμ (ή λεμονιού) και χτυπάμε καλά με το σύρμα. Αν το ταχίνι κόψει ή σφίξει πολύ, προσθέτουμε λίγο ακόμη καυτό νερό.
  9. Ξεφουρνίζουμε τις πατάτες, περιχύνουμε με το ταχινολέμονο και ανακατεύουμε καλά.
  10. Σερβίρουμε τις άλαδες πατάτες φούρνου με ταχινολέμονο ζεστές.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 191.

Άρθρα και Συνταγές με Πατάτες

Άρθρα και Συνταγές με Ταχίνι

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Άρθρα και Συνταγές για Ορεκτικό / Μεζές

Άρθρα και Συνταγές για Συνοδευτικά

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών