Ο Λευτέρης Λαζάρου μάς δείχνει βήμα βήμα πώς να φτιάξουμε πατατοσαλάτα πιρουνάτη με ντοματίνια και πορτοκάλι.

(Δείτε τη δοσολογία των υλικών της συνταγής και την εκτέλεση συνοπτικά προς το τέλος του άρθρου)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΦουρνιστό χταπόδι με σάλτσα πορτοκαλιούΦουρνιστό χταπόδι με σάλτσα πορτοκαλιού

Ταιριάζει πολύ με το φουρνιστό χταπόδι του Λευτέρη, αλλά και με όλα τα θαλασσινά του σαρακοστιανού τραπεζιού.

Πατατοσαλάτα πιρουνάτη με ντοματίνια και πορτοκάλι Εν τω μεταξύ, βάζουμε σε ένα τηγάνι τα ντοματίνια, λίγο αλάτι και 40 ml από το ελαιόλαδο και τα σοτάρουμε σε χαμηλή φωτιά για 6-8 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν και να ζαρώσει η φλούδα τους. Αποσύρουμε και, μόλις κρυώσουν λίγο, τα ξεφλουδίζουμε προσεκτικά.

Βάζουμε τις πατάτες σε μια βαθιά κατσαρόλα, τις καλύπτουμε με νερό και βράζουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για περίπου 1 ώρα, μέχρι να μαλακώσουν. Δοκιμάζουμε με ένα μαχαίρι αν μαλάκωσαν. Εν τω μεταξύ, βάζουμε σε ένα τηγάνι τα ντοματίνια, λίγο αλάτι και 40 ml από το ελαιόλαδο και τα σοτάρουμε σε χαμηλή φωτιά για 6-8 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν και να ζαρώσει η φλούδα τους. Αποσύρουμε και, μόλις κρυώσουν λίγο, τα ξεφλουδίζουμε προσεκτικά. Αφήνουμε στην άκρη τα ξεφλουδισμένα ντοματίνια μαζί με τα υγρά του τηγανιού. Μόλις γίνουν οι πατάτες, τις βγάζουμε και τις αφήνουμε λίγο να κρυώσουν, ίσα να μπορούμε να τις πιάσουμε με μια πετσέτα. Τις ξεφλουδίζουμε και τις βάζουμε σε μπολ.

Πατατοσαλάτα πιρουνάτη με ντοματίνια και πορτοκάλι Πατατοσαλάτα πιρουνάτη με ντοματίνια και πορτοκάλι
Πατατοσαλάτα πιρουνάτη με ντοματίνια και πορτοκάλι Πατατοσαλάτα πιρουνάτη με ντοματίνια και πορτοκάλι
Πατατοσαλάτα πιρουνάτη με ντοματίνια και πορτοκάλι Πατατοσαλάτα πιρουνάτη με ντοματίνια και πορτοκάλι

Τις λιώνουμε με ένα πιρούνι και ρίχνουμε αμέσως, όσο ακόμη αχνίζουν, το αλάτι και το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Προσθέτουμε τα ντοματίνια με τα υγρά τους και όλα τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε να αναμειχθούν. Αν θέλουμε, στήνουμε την πατατοσαλάτα μέσα σε μεγάλο ή σε ατομικά τσέρκια.

Πατατοσαλάτα πιρουνάτη με ντοματίνια και πορτοκάλι

15' προετοιμασία
1 ώρα βράσιμο
Σύνολο: 1 ώρα και 15'

Υλικά

Μερίδες: 4

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε τη ζεστή πατατοσαλάτα πιρουνάτη με ντοματίνια και πορτοκάλι, ξεκινάμε βάζοντας τις πατάτες σε μια βαθιά κατσαρόλα, τις καλύπτουμε με νερό και βράζουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για περίπου 1 ώρα, μέχρι να μαλακώσουν.
  2. Δοκιμάζουμε με ένα μαχαίρι αν μαλάκωσαν.
  3. Εν τω μεταξύ, βάζουμε σε ένα τηγάνι τα ντοματίνια, λίγο αλάτι και 40 ml από το ελαιόλαδο και τα σοτάρουμε σε χαμηλή φωτιά για 6-8 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν και να ζαρώσει η φλούδα τους.
  4. Αποσύρουμε και, μόλις κρυώσουν λίγο, τα ξεφλουδίζουμε προσεκτικά.
  5. Αφήνουμε στην άκρη τα ξεφλουδισμένα ντοματίνια μαζί με τα υγρά του τηγανιού.
  6. Μόλις γίνουν οι πατάτες, τις βγάζουμε και τις αφήνουμε λίγο να κρυώσουν, ίσα να μπορούμε να τις πιάσουμε με μια πετσέτα.
  7. Τις ξεφλουδίζουμε και τις βάζουμε σε μπολ.
  8. Τις λιώνουμε με ένα πιρούνι και ρίχνουμε αμέσως, όσο ακόμη αχνίζουν, το αλάτι και το υπόλοιπο ελαιόλαδο.
  9. Προσθέτουμε τα ντοματίνια με τα υγρά τους και όλα τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε να αναμειχθούν.
  10. Αν θέλουμε, στήνουμε την πατατοσαλάτα μέσα σε μεγάλο ή σε ατομικά τσέρκια.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 155.

Άρθρα και Συνταγές με Ντομάτα

Άρθρα και Συνταγές με Πατάτες

Άρθρα και Συνταγές με Πορτοκάλι

Άρθρα και Συνταγές για Ορεκτικό / Μεζές

Άρθρα και Συνταγές για Συνοδευτικά

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών