ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΛαδολέμονο καρπούζι με πάπρικα και κεράσιαΛαδολέμονο καρπούζι με πάπρικα και κεράσια

Το βρίσκουμε σε αρκετά παντοπωλεία, μπαχαράδικα και ντελικατέσεν σε διάφορες εκδοχές, πηχτό σαν μαρμελάδα (πάστα), πυκνόρρευστο σαν μελάσα (πωλείται και ως molasses ροδιού) ή πιο αραιό. Η γεύση του είναι συνήθως γλυκόξινη, υπάρχουν όμως ορισμένα πετιμέζια αρκετά ξινά (με ευχάριστη, όμως, ξινάδα). Είναι από τα βασικά αρτύματα της τουρκικής «σαλάτας του τσοπάνη» και της λιβανέζικης φατούς. Το χρησιμοποιούμε σε ντρέσινγκ για σαλάτες, ως γλάσο στο ψήσιμο κρεατικών, στη σάλτσα μαγειρευτών πουλερικών και κρεατικών (δένει τέλεια με τα κυνήγια). Τώρα που τα ρόδια είναι στα καλύτερά τους, το φτιάχνουμε εύκολα στο σπίτι.

15' προετοιμασία
25' βράσιμο
Σύνολο: 40'

Υλικά

Μερίδες: για 200 ml

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε το πετιμέζι ροδιού ξεκινάμε κόβοντας τα ρόδια στη μέση και τα στύβουμε στον στύφτη – όπως τα πορτοκάλια, πιέζοντας απλώς λίγο περισσότερο. Δεν πολτοποιούμε τα σπόρια στο μπλέντερ για ευκολία, γιατί θα βγάλουν τη στυφάδα τους στον χυμό. Θέλουμε 1 λίτρο χυμό.
  2. Ρίχνουμε τον χυμό σε μια κατσαρόλα, προσθέτουμε τη ζάχαρη και τον χυμό λεμονιού και βράζουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά μέχρι το υγρό να μειωθεί αρκετά και να μείνει ένα πυκνό, σκουρόχρωμο σιρόπι – περίπου 200 ml.
  3. Το πετιμέζι ροδιού διατηρείται σε μπουκαλάκι στο ψυγείο.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 140.

Άρθρα και Συνταγές με Ζάχαρη

Άρθρα και Συνταγές με Λεμόνι

Άρθρα και Συνταγές με Ρόδι

Άρθρα και Συνταγές για Συνοδευτικά

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών