ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΛαδένια, η «ελληνική πίτσα»Λαδένια, η «ελληνική πίτσα»
25' προετοιμασία
25' μαγείρεμα
1 ημέρα και 20' αναμονή
Σύνολο: 1 ημέρα και 1 ώρα και 10'

Υλικά

Τεμάχια: για 1 πίτσα 30 εκ.

Για το ζυμάρι (βγαίνουν 4 πίτσες 30 εκ.)

Για τη σάλτσα ντομάτας (για ένα βαζάκι)

Για την επικάλυψη

Διαδικασία

Ζυμάρι

  1. Για την πίτσα με πράσο, σαλτσίσια, μπουράτα και λευκή κρέμα βαλσαμικού, ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ το αλεύρι, το αλάτι και το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε με τον γάντζο σε μέτρια ταχύτητα.
  2. Προσθέτουμε σταδιακά το παγωμένο νερό.
  3. Θρυμματίζουμε με τα δάχτυλά μας τη νωπή μαγιά πάνω στη ζύμη, όσο δουλεύει το μίξερ. Προσέχουμε να την τρίψουμε καλά για να σκορπιστεί ομοιόμορφα.
  4. Ζυμώνουμε με τον γάντζο μέχρι να έχουμε ένα ομοιόμορφο, σκληρό ζυμάρι.
  5. Το σκεπάζουμε με πετσέτα και το αφήνουμε να ξεκουραστεί σε θερμοκρασία δωματίου για 15-20 λεπτά.
  6. Χωρίζουμε το ζυμάρι σε 4 μπάλες, περίπου 250 γρ. η καθεμία, και τις βάζουμε σε ταψάκι.
  7. Καλύπτουμε με μεμβράνη και βάζουμε στο ψυγείο για 24 ώρες. (Το μυστικό αυτής της ζύμης είναι η αργή ωρίμασή της στο ψυγείο).
  8. Ανοίγουμε πάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια την κάθε μπάλα με τον πλάστη σε πολύ λεπτή στρογγυλή πίτσα με διάμετρο 28-30 εκ. ή σε παραλληλόγραμμη πίτσα 40 x10 εκ.
  9. Αν δεν θέλουμε να φτιάξουμε μονομιάς τέσσερις πίτσες, μπορούμε να διατηρήσουμε τις υπόλοιπες ζύμες στην κατάψυξη.

Σάλτσα ντομάτας

  1. Βάζουμε όλα τα υλικά σε κατσαρόλα και βράζουμε σε δυνατή φωτιά.
  2. Μόλις πάρει βράση, περιμένουμε 3 λεπτά, αποσύρουμε από τη φωτιά και αφαιρούμε τα φύλλα βασιλικού.

Επικάλυψη

  1. Σε ένα μικρό τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το πράσο με λίγο αλάτι για 5-6 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει.
  2. Απλώνουμε στην πίτσα τη σάλτσα ντομάτας και τo κασέρι και σκορπίζουμε το πράσο και το σαλσίτσια.
  3. Αλατοπιπερώνουμε.

Πίτσα

  1. Για την πίτσα με πράσο, σαλτσίσια, μπουράτα και λευκή κρέμα βαλσαμικού, προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220°C.
  2. Παίρνουμε το ταψί που θα χρησιμοποιήσουμε και το γυρίζουμε ανάποδα με τον πάτο προς τα πάνω.
  3. Λαδώνουμε ελαφρώς και μεταφέρουμε πάνω την πίτσα.
  4. Βάζουμε το ταψί στο χαμηλότερο ράφι του φούρνου και ψήνουμε για 4-6 λεπτά.
  5. Βγάζουμε προσεκτικά και «σπάμε» την μπουράτα πάνω από την πίτσα σε χοντρά κομμάτια και φροντίζουμε η κρέμα να κυλήσει ομοιόμορφα στην επιφάνεια.
  6. Ψήνουμε για άλλα 2-3 λεπτά μέχρι να λιώσει το τυρί, να ροδοκοκκινίσει η ζύμη και να ψηθεί από κάτω.
  7. Ραντίζουμε με την κρέμα βαλσαμικού, πασπαλίζουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και σερβίρουμε.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 153.

Άρθρα και Συνταγές με Λουκάνικα

Άρθρα και Συνταγές με Πράσα

Άρθρα και Συνταγές με Τυρί

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Άρθρα και Συνταγές για Ορεκτικό / Μεζές

Άρθρα και Συνταγές για Σνακ

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών