ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΖακυνθινή κουλούραΖακυνθινή κουλούρα
15' προετοιμασία
30' ψήσιμο
1 ώρα αναμονή
Σύνολο: 1 ώρα και 45'

Υλικά

Μερίδες: 6

Για τη σάλτσα-γκανάς

Διαδικασία

  1. Για την πουτίγκα με ζακυνθινή κουλούρα και δύο σοκολάτες, σε ένα μπολ χτυπάμε ελαφρώς τα αυγά με το σύρμα. Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος, το γάλα, το λιωμένο βούτυρο, τη ζάχαρη, το ποτό και τα σποράκια βανίλιας. Ανακατεύουμε καλά με το σύρμα.
  2. Σε ένα μέτριο, βαθύ πυρίμαχο ταψάκι σκορπίζουμε την κουλούρα, τις σταφίδες και τις δύο κουβερτούρες και ανακατεύουμε. Απλώνουμε ομοιόμορφα τα υλικά και τα περιχύνουμε με το μείγμα των αυγών.
  3. Δεν ανακατεύουμε ούτε πιέζουμε τα κομμάτια της κουλούρας να βυθιστούν στο υγρό, ώστε να ξεροψηθούν οι κορφές που εξέχουν και να πετύχουμε ωραία αντίθεση με την υπόλοιπη ζουμερή πουτίγκα.
  4. Σκορπίζουμε στην επιφάνεια το φιλέ αμυγδάλου και ψήνουμε την πουτίγκα σε φούρνο προθερμασμένο στους 160°C για 30 λεπτά, μέχρι να ροδίσει απαλά το γλυκό και να δέσει το υγρό μείγμα.

Σάλτσα-γκανάς

  1. Βάζουμε την τεμαχισμένη κουβερτούρα σε ένα μέτριο μπολ. Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε την κρέμα και, λίγο πριν πάρει βράση, την αδειάζουμε στο μπολ με την κουβερτούρα.
  2. Αφήνουμε για 1 λεπτό και ανακατεύουμε καλά με ελαστική σπάτουλα ή με το ραβδομπλέντερ, μέχρι να φτιάξουμε ένα λείο, πυκνό μείγμα. Το αφήνουμε να κρυώσει λίγο και να γίνει χλιαρό.

Σερβίρισμα

  1. Σε πιάτα του φρούτου ή σε μπολ μοιράζουμε κουταλιές από την πουτίγκα και περιχύνουμε με τη χλιαρή σάλτσα.

Εναν ημίγλυκο λιαστό Αυγουστιάτη.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 176.

Άρθρα και Συνταγές με Κονιάκ

Άρθρα και Συνταγές με Σοκολάτα

Άρθρα και Συνταγές για Γλυκό

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών