20'
προετοιμασία
35' μαγείρεμα
Σύνολο: 55'
Υλικά
Μερίδες: 4Διαδικασία
- Για τα πράσα στην κατσαρόλα με κιμά και σταφίδες, κόβουμε τα πράσα σε φέτες περίπου 3 - 4 εκ.
- Βάζουμε 1 λίτρο νερό και το χυμό από το 1/2 λεμόνι σε μια μεγάλη κατσαρόλα και την τοποθετούμε στη φωτιά.
- Όταν πάρει βράσει το νερό, ρίχνουμε τα πράσα (αν δεν «κολυμπάνε» μέσα στο υγρό, προσθέτουμε λίγο ζεστό επιπλέον) και τα ζεματίζουμε για 5 - 6 λεπτά.
- Τα σουρώνουμε.
- Ζεσταίνουμε την ίδια κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και καβουρδίζουμε τον κιμά φροντίζοντας στο μέσον της διαδικασίας να βάλουμε τη δάφνη.
- Μόλις αρχίζει να «αρπάζει» ο κιμάς, προσθέτουμε το λάδι και σοτάρουμε για 2 - 3 λεπτά.
- Προσθέτουμε τα κουκουνάρια και συνεχίζουμε το σοτάρισμα μέχρι να χρυσίσουν.
- Τότε ρίχνουμε τις σταφίδες και αλατοπίπερο, ανακατεύουμε και προσθέτουμε τα ζεματισμένα πράσα, τον υπόλοιπο λεμονοχυμό και 300 ml ζεστό νερό.
- Κάνουμε ένα προσεκτικό ανακάτεμα, μετριάζουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε και μαγειρεύουμε για περίπου 20 λεπτά ή μέχρι το φαγητό να «πιει» τα υγρά του και να «μελώσει».
- Προσοχή: δεν ανακατεύουμε, για να μη διαλυθούν εντελώς τα πράσα, απλώς σείουμε την κατσαρόλα ανά διαστήματα.
- Ελέγχουμε και, αν το νερό απορροφηθεί νωρίς, προσθέτουμε λίγο, αλλά πάντα ζεστό.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά, πασπαλίζουμε με το ξύσμα λεμονιού και τον άνηθο και αφήνουμε το φαγητό να ξεκουραστεί για περίπου 15 λεπτά.
- Σερβίρουμε, τα πράσα με κιμά και σταφίδες, ως έχει με ψωμί και γιαούρτι ή συνοδεία ενός απλού πιλαφιού.
Ροζέ και λευκά περασμένα λίγο από βαρέλι κρασιά.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 67.