ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΠιλάφι με κιμά και γραβιέρα στη φόρμαΠιλάφι με κιμά και γραβιέρα στη φόρμα
20' προετοιμασία
35' μαγείρεμα
Σύνολο: 55'

Υλικά

Μερίδες: 4

Διαδικασία

  1. Για τα πράσα στην κατσαρόλα με κιμά και σταφίδες, κόβουμε τα πράσα σε φέτες περίπου 3 - 4 εκ.
  2. Βάζουμε 1 λίτρο νερό και το χυμό από το 1/2 λεμόνι σε μια μεγάλη κατσαρόλα και την τοποθετούμε στη φωτιά.
  3. Όταν πάρει βράσει το νερό, ρίχνουμε τα πράσα (αν δεν «κολυμπάνε» μέσα στο υγρό, προσθέτουμε λίγο ζεστό επιπλέον) και τα ζεματίζουμε για 5 - 6 λεπτά.
  4. Τα σουρώνουμε.
  5. Ζεσταίνουμε την ίδια κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και καβουρδίζουμε τον κιμά φροντίζοντας στο μέσον της διαδικασίας να βάλουμε τη δάφνη.
  6. Μόλις αρχίζει να «αρπάζει» ο κιμάς, προσθέτουμε το λάδι και σοτάρουμε για 2 - 3 λεπτά.
  7. Προσθέτουμε τα κουκουνάρια και συνεχίζουμε το σοτάρισμα μέχρι να χρυσίσουν.
  8. Τότε ρίχνουμε τις σταφίδες και αλατοπίπερο, ανακατεύουμε και προσθέτουμε τα ζεματισμένα πράσα, τον υπόλοιπο λεμονοχυμό και 300 ml ζεστό νερό.
  9. Κάνουμε ένα προσεκτικό ανακάτεμα, μετριάζουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε και μαγειρεύουμε για περίπου 20 λεπτά ή μέχρι το φαγητό να «πιει» τα υγρά του και να «μελώσει».
  10. Προσοχή: δεν ανακατεύουμε, για να μη διαλυθούν εντελώς τα πράσα, απλώς σείουμε την κατσαρόλα ανά διαστήματα.
  11. Ελέγχουμε και, αν το νερό απορροφηθεί νωρίς, προσθέτουμε λίγο, αλλά πάντα ζεστό.
  12. Αποσύρουμε από τη φωτιά, πασπαλίζουμε με το ξύσμα λεμονιού και τον άνηθο και αφήνουμε το φαγητό να ξεκουραστεί για περίπου 15 λεπτά.
  13. Σερβίρουμε, τα πράσα με κιμά και σταφίδες, ως έχει με ψωμί και γιαούρτι ή συνοδεία ενός απλού πιλαφιού.

Ροζέ και λευκά περασμένα λίγο από βαρέλι κρασιά.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 67.

Άρθρα και Συνταγές με Λεμόνι

Άρθρα και Συνταγές με Μοσχαρίσιος κιμάς

Άρθρα και Συνταγές με Πράσα

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT