ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΚετές, το φαρασιώτικο, μαλακό ψωμίΚετές, το φαρασιώτικο, μαλακό ψωμί
30' προετοιμασία
1 ώρα ψήσιμο
15 ώρες αναμονή
Σύνολο: 16 ώρες και 30'

Υλικά

Τεμάχια: για 2 καρβέλια

Διαδικασία

Την προηγούμενη ημέρα

  1. Για να φτιάξουμε προζυμένιο καρβέλι με μέλι και λεβάντα, αρχικά ανακατεύουμε σε ένα μπολ το προζύμι ή τη μαγιά με το αλεύρι και το νερό.
  2. Ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια απαλή ζύμη.
  3. Καλύπτουμε με μεμβράνη και πετσέτα και αφήνουμε να ξεκουραστεί για 30 λεπτά.
  4. Ρίχνουμε το αλάτι, τη λεβάντα και το μέλι και ζυμώνουμε μέχρι να ενωθούν τα υλικά.
  5. Ξανακαλύπτουμε με μεμβράνη και πετσέτα και αφήνουμε να ξεκουραστεί για άλλες 4 ώρες.
  6. Πλάθουμε το ζυμάρι σε 2 μπάλες και βάζουμε την καθεμία σε αλευρωμένο μπολ.
  7. Καλύπτουμε με μεμβράνη και πετσέτα και αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 8-10 ώρες, να φουσκώσουν.

Την ίδια ημέρα

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220°C για 30 λεπτά, στη λειτουργία του αέρα, μαζί με το ταψί όπου θα ψήσουμε τα καρβέλια.
  2. Βγάζουμε το καυτό ταψί και το αλευρώνουμε.
  3. Βάζουμε εκεί τα 2 καρβέλια και με ένα μαχαίρι χαράζουμε ελαφρά δύο τρεις γραμμές στην επιφάνειά τους.
  4. Στον πάτο του φούρνου βάζουμε ένα ταψάκι με παγάκια. (Ο ατμός που θα προκύψει θα κάνει την κρούστα του ψωμιού τραγανή.)
  5. Φουρνίζουμε το ταψί, χαμηλώνουμε στους 200°C και ψήνουμε 20 λεπτά.
  6. Αφαιρούμε το ταψί με τα παγάκια και ψήνουμε για άλλα 40 λεπτά, μέχρι να γίνει το ψωμί.
  7. Βγάζουμε ένα καρβέλι από τον φούρνο και πολύ προσεκτικά -με μια πετσέτα για να μην καούμε- χτυπάμε την κάτω πλευρά με τα δάχτυλα - αν ο ήχος είναι υπόκωφος και υπάρχει αντήχηση, τότε είναι έτοιμο. Διαφορετικά, ψήνουμε για άλλα 5 λεπτά.
  8. Τα αφήνουμε να κρυώσουν σε σχάρα, τα καλύπτουμε με βαμβακερή πετσέτα και τα διατηρούμε στην ψωμιέρα.

Μυστικά

Αν σας ξενίζει το μυρωδικό (πιστέψτε μας, το αποτέλεσμα είναι εξαιρετικό), μπορείτε να βάλετε άλλο της αρεσκείας σας (π.χ. θυμάρι).

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στην ειδική έκδοση του Γαστρονόμου με τίτλο «Σπιτικό ψωμί».

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT