ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΡοφός με μπάμιες στη γάστραΡοφός με μπάμιες στη γάστρα
1 ώρα και 30' προετοιμασία
30' μαγείρεμα
Σύνολο: 2 ώρες

Υλικά

Μερίδες: 4

Διαδικασία

Προετοιμασία

  1. Για το ψάρι με μπάμιες λεμονάτες, προθερμαίνουμε το φούρνο στους 140° C.
  2. Αν πάρουμε φρέσκες μπάμιες, τις πλένουμε, τις στραγγίζουμε και καθαρίζουμε το κοτσανάκι τους γύρω-γύρω.
  3. Βάζουμε σε ένα ταψί τις μπάμιες (φρέσκες ή κατεψυγμένες), τις περιχύνουμε με το ξίδι, τις αλατίζουμε γενναιόδωρα, ανακατεύουμε με τα χέρια και τις φουρνίζουμε.
  4. Ψήνουμε τις φρέσκες για περίπου 30 - 45 λεπτά (ανάλογα με το μέγεθός τους), ενώ τις κατεψυγμένες για 45 - 55 λεπτά. Αυτό το κάνουμε για να στεγνώσουν από τη βλέννα τους.
  5. Στο μεταξύ, περιχύνουμε τα κομμάτια του ψαριού με 2 κουταλιές από το λεμονοχυμό, τα αλατοπιπερώνουμε και τα βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να τα χρειαστούμε. Σε αυτό το διάστημα το ψάρι θα σφίξει λίγο και θα νοστιμίσει.
  6. Μέχρι να στεγνώσουν οι μπάμιες, μας μένει μπόλικος χρόνος να ασχοληθούμε με τα υπόλοιπα υλικά, να κάνουμε κοψίματα, μετρήματα και τα συναφή.
  7. Κόβουμε τα κρεμμυδάκια σε λεπτές ροδέλες (ή τα ξερά κρεμμύδια σε ψιλά καρέ), ξεδιαλέγουμε και χοντροκόβουμε τα φύλλα του δυόσμου και βάζουμε τις ίνες της ζαφοράς να μουλιάσουν σε 1 κουταλιά ζεστό νερό για να βγάλουν το χρώμα τους (αν τις χρησιμοποιήσουμε).
  8. Αν έχουμε διάθεση, ετοιμάζουμε έναν γρήγορο ζωμό των 8 λεπτών στη χύτρα με 700 ml νερό, τα κοτσάνια του δυόσμου, 1 δαφνόφυλλο, τα σκληρά μέρη από τα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα, 1 καρότο ψιλοκομμένο (αν μας βρίσκεται) κ.λπ.
  9. Βάζουμε στον πολυκόφτη 3 φλιτζάνια νερό ή ζωμό (τον γρήγορο, αν φτιάξαμε, ή άλλο), τον υπόλοιπο λεμονοχυμό, τη μουστάρδα, το σαφράν και τα φύλλα του δυόσμου και ανοιγοκλείνουμε το διακόπτη μερικές φορές να κοπεί λίγο πιο ψιλός ο δυόσμος.

Κατσαρόλα στη φωτιά

  1. Σκουπίζουμε τα κομμάτια του ψαριού με χαρτί.
  2. Σε μια πλατιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τα κομμάτια του ψαριού για 1 - 2 λεπτά από κάθε πλευρά ή μέχρι να ροδίσουν λίγο. Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα σε μια πιατέλα.
  3. Στο ίδιο σκεύος σοτάρουμε τα κρεμμύδια για 6 - 7 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς.
  4. Προσθέτουμε τις μπάμιες, ανακατεύουμε απαλά για 3 - 4 λεπτά και, μόλις λαδωθούν καλά, τις τακτοποιούμε σε μονή στρώση, προσθέτουμε το μείγμα του μούλτι, χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε και σιγομαγειρεύουμε για 15 - 20 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν οι μπάμιες χωρίς να λιώσουν.
  5. Αν θέλουμε το φαγητό πιο ζουμερό, προσθέτουμε λίγο νερό ή ζωμό επιπλέον.
  6. Αν πάλι γίνει πιο ζουμερό από ό,τι θέλουμε, παίρνουμε λίγο ζουμί με κρεμμύδια και το χτυπάμε στο μούλτι.
  7. Ρίχνουμε τον πολτό στην κατσαρόλα και τη σείουμε να ενωθεί με τα υγρά του φαγητού.
  8. Μετά βάζουμε από πάνω το ψάρι, σκεπάζουμε και μαγειρεύουμε από 2 έως 5 λεπτά ή μέχρι να ψηθεί το ψάρι ανάλογα με το πάχος του.
  9. Δοκιμάζουμε το φαγητό στο αλατοπίπερο, το αφήνουμε να «ξεκουραστεί» εκτός φωτιάς για περίπου 15 λεπτά και σερβίρουμε το ψάρι με τις μπάμιες λεμονάτες.
  10. Αν θέλουμε, γαρνίρουμε με λίγα καρεδάκια φρέσκιας ντομάτας (θα δώσουν εξαιρετική δροσιά), ωμό λάδι και ψιλοκομμένο βασιλικό.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 86.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών