
1 ώρα και 30'
προετοιμασία
30' μαγείρεμα
Σύνολο: 2 ώρες
Υλικά
Μερίδες: 4Διαδικασία
Προετοιμασία
- Για το ψάρι με μπάμιες λεμονάτες, προθερμαίνουμε το φούρνο στους 140° C.
- Αν πάρουμε φρέσκες μπάμιες, τις πλένουμε, τις στραγγίζουμε και καθαρίζουμε το κοτσανάκι τους γύρω-γύρω.
- Βάζουμε σε ένα ταψί τις μπάμιες (φρέσκες ή κατεψυγμένες), τις περιχύνουμε με το ξίδι, τις αλατίζουμε γενναιόδωρα, ανακατεύουμε με τα χέρια και τις φουρνίζουμε.
- Ψήνουμε τις φρέσκες για περίπου 30 - 45 λεπτά (ανάλογα με το μέγεθός τους), ενώ τις κατεψυγμένες για 45 - 55 λεπτά. Αυτό το κάνουμε για να στεγνώσουν από τη βλέννα τους.
- Στο μεταξύ, περιχύνουμε τα κομμάτια του ψαριού με 2 κουταλιές από το λεμονοχυμό, τα αλατοπιπερώνουμε και τα βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να τα χρειαστούμε. Σε αυτό το διάστημα το ψάρι θα σφίξει λίγο και θα νοστιμίσει.
- Μέχρι να στεγνώσουν οι μπάμιες, μας μένει μπόλικος χρόνος να ασχοληθούμε με τα υπόλοιπα υλικά, να κάνουμε κοψίματα, μετρήματα και τα συναφή.
- Κόβουμε τα κρεμμυδάκια σε λεπτές ροδέλες (ή τα ξερά κρεμμύδια σε ψιλά καρέ), ξεδιαλέγουμε και χοντροκόβουμε τα φύλλα του δυόσμου και βάζουμε τις ίνες της ζαφοράς να μουλιάσουν σε 1 κουταλιά ζεστό νερό για να βγάλουν το χρώμα τους (αν τις χρησιμοποιήσουμε).
- Αν έχουμε διάθεση, ετοιμάζουμε έναν γρήγορο ζωμό των 8 λεπτών στη χύτρα με 700 ml νερό, τα κοτσάνια του δυόσμου, 1 δαφνόφυλλο, τα σκληρά μέρη από τα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα, 1 καρότο ψιλοκομμένο (αν μας βρίσκεται) κ.λπ.
- Βάζουμε στον πολυκόφτη 3 φλιτζάνια νερό ή ζωμό (τον γρήγορο, αν φτιάξαμε, ή άλλο), τον υπόλοιπο λεμονοχυμό, τη μουστάρδα, το σαφράν και τα φύλλα του δυόσμου και ανοιγοκλείνουμε το διακόπτη μερικές φορές να κοπεί λίγο πιο ψιλός ο δυόσμος.
Κατσαρόλα στη φωτιά
- Σκουπίζουμε τα κομμάτια του ψαριού με χαρτί.
- Σε μια πλατιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τα κομμάτια του ψαριού για 1 - 2 λεπτά από κάθε πλευρά ή μέχρι να ροδίσουν λίγο. Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα σε μια πιατέλα.
- Στο ίδιο σκεύος σοτάρουμε τα κρεμμύδια για 6 - 7 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς.
- Προσθέτουμε τις μπάμιες, ανακατεύουμε απαλά για 3 - 4 λεπτά και, μόλις λαδωθούν καλά, τις τακτοποιούμε σε μονή στρώση, προσθέτουμε το μείγμα του μούλτι, χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε και σιγομαγειρεύουμε για 15 - 20 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν οι μπάμιες χωρίς να λιώσουν.
- Αν θέλουμε το φαγητό πιο ζουμερό, προσθέτουμε λίγο νερό ή ζωμό επιπλέον.
- Αν πάλι γίνει πιο ζουμερό από ό,τι θέλουμε, παίρνουμε λίγο ζουμί με κρεμμύδια και το χτυπάμε στο μούλτι.
- Ρίχνουμε τον πολτό στην κατσαρόλα και τη σείουμε να ενωθεί με τα υγρά του φαγητού.
- Μετά βάζουμε από πάνω το ψάρι, σκεπάζουμε και μαγειρεύουμε από 2 έως 5 λεπτά ή μέχρι να ψηθεί το ψάρι ανάλογα με το πάχος του.
- Δοκιμάζουμε το φαγητό στο αλατοπίπερο, το αφήνουμε να «ξεκουραστεί» εκτός φωτιάς για περίπου 15 λεπτά και σερβίρουμε το ψάρι με τις μπάμιες λεμονάτες.
- Αν θέλουμε, γαρνίρουμε με λίγα καρεδάκια φρέσκιας ντομάτας (θα δώσουν εξαιρετική δροσιά), ωμό λάδι και ψιλοκομμένο βασιλικό.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 86.