
1 ώρα
προετοιμασία
50' μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 50'
Υλικά
Μερίδες: 6-8Διαδικασία
Για τις μπάμιες
- Με μικρό κοφτερό μαχαιράκι καθαρίζουμε κυκλικά το κοτσανάκι από τις μπάμιες, προσέχοντας να μην τις τρυπήσουμε, γιατί θα βγει έξω το γλοιώδες εσωτερικό τους στο μαγείρεμα.
- Τις ξεπλένουμε καλά και τις βάζουμε σε μια λεκάνη με τον χυμό λεμονιού και αλάτι.
- Ανακατεύουμε με τα χέρια μας και αφήνουμε για 15 λεπτά.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
- Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο για 2 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
- Προσθέτουμε τις ψιλοκομμένες ντομάτες και τη μαραθόριζα και αφήνουμε να πάρουν μία βράση.
- Ρίχνουμε το κρασί, μαγειρεύουμε για 1-2 λεπτά και προσθέτουμε τις τριμμένες ντομάτες και το νερό.
- Αφήνουμε να πάρουν μία βράση, προσθέτουμε τις μπάμιες, σείουμε την κατσαρόλα (δεν ανακατεύουμε για να μην κομματιαστούν) και αποσύρουμε από τη φωτιά.
Για το ψάρι
- Αλατίζουμε καλά το ψάρι εξωτερικά και μέσα στην κοιλιά του.
- Αδειάζουμε το περιεχόμενο της κατσαρόλας σε ευρύχωρη γάστρα ή σε μεγάλο και βαθύ ταψί.
- Επάνω στις μπάμιες τοποθετούμε το ψάρι με προσοχή, με το άνοιγμα της κοιλιάς να ακουμπά πάνω στις μπάμιες.
- Σκεπάζουμε το σκεύος καλά με αλουμινόχαρτο, αν το ψάρι εξέχει και δεν μπορεί να κλείσει η γάστρα με το καπάκι της.
- Ψήνουμε για 30-35 λεπτά (αν βάλουμε μικρότερο ψάρι ή μικρά μεριδιάρικα, ψήνουμε για 25 λεπτά).
- Δυναμώνουμε τη θερμοκρασία στους 200°C, ξεσκεπάζουμε το σκεύος, περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και μισοβυθίζουμε τις λεμονόκουπες στις μπάμιες (θα δώσουν φρέσκια ευωδιά λεμονιού).
- Ψήνουμε για άλλα 15 λεπτά, μέχρι το ψάρι και οι μπάμιες να πάρουν ένα ωραίο χρώμα και να δέσει η σάλτσα.
- Πετάμε τις λεμονόκουπες, ρίχνουμε φρεσκοτριμμένο πιπέρι και σερβίρουμε.