20'
προετοιμασία
30' ψήσιμο
Σύνολο: 50'
Υλικά
Μερίδες: 8Διαδικασία
- Για τα ψητά πράσα με πορτοκάλι, φέτα και ελιές, προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200° C.
- Bάζουμε τα πράσα σε ένα μέτριο ταψί, τα περιχύνουμε με τη μισή ποσότητα ελαιολάδου, αλατοπιπερώνουμε και ψήνουμε για περίπου 20 - 30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν και να ροδίσουν.
- Τα βγάζουμε από το φούρνο και τα αφήνουμε στην άκρη για περίπου 5 λεπτά, να κρυώσουν ελαφρώς.
- Βάζουμε τα πράσα σε μια πιατέλα, προσθέτουμε τα πορτοκάλια, τη φέτα, τις ελιές και τον άνηθο, και ανακατεύουμε απαλά. Αλατοπιπερώνουμε, περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σερβίρουμε τα ψητά πράσα με πορτοκάλι, φέτα και ελιές.
Το χιώτικο μαστέλο θα συνταίριαζε υπέροχα λόγω εντοπιότητας με το λευκό χιώτικο κρασί Αριούσιος Οινάνθης από Μπεγλέρι, Μοσχάτο και Σαββατιανό, ή εναλλακτικά, με ένα Μπεγλέρι του Αφιανέ από την κοντινή Ικαρία.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 92.