20'
προετοιμασία
3 ώρες μαγείρεμα
Σύνολο: 3 ώρες και 20'
Υλικά
Μερίδες: 8Για τη γέμιση
Για τη γαλοπούλα
Διαδικασία
Γέµιση
- Για την ψητή γαλοπούλα με γέμιση φυστίκι, σε ένα βαθύ µπολ ανακατεύουµε όλα τα υλικά για τη γέµιση και τα αφήνουµε στην άκρη.
Γαλοπούλα
- Προθερµαίνουµε τον φούρνο στους 170° C (σκάλα 3 στο γκάζι) και αλατοπιπερώνουµε τη γαλοπούλα.
- Γεµίζουµε την κοιλιά της γαλοπούλας µε τη γέµιση και ράβουµε το άνοιγµα µε σπάγκο µαγειρικής. Σταυρώνουµε τα πόδια και τα δένουµε µαζί, και διπλώνουµε τις φτερούγες πίσω στην πλάτη.
- Τρίβουµε την πέτσα χρησιµοποιώντας 100 γρ. από το βούτυρο.
- Απλώνουµε το κρεµµύδι στο κέντρο ενός µεγάλου ταψιού και βάζουµε τη γαλοπούλα µε το στήθος προς τα πάνω.
- Κόβουµε άλλα 100 γρ. βούτυρο σε κυβάκια και το σκορπίζουµε ολόγυρα στο ταψί, µαζί µε το φασκόµηλο, το δεντρολίβανο, το σέλερι, το καρότο και τα κρασιά.
- Ξεφουρνίζουµε και βγάζουµε προσεκτικά τη γαλοπούλα σε ένα ξύλο κοπής.
- Αφαιρούµε τους σπάγκους και την αφήνουµε λίγο να «σταθεί».
- Σουρώνουµε τα υγρά του ταψιού σε µια µικρή κατσαρόλα.
- Προσθέτουµε τα υπόλοιπο βούτυρο, τον ζωµό κοτόπουλου ή νερό και αλατοπίπερο και βράζουµε σε δυνατή φωτιά για περίπου 5-6 λεπτά, µέχρι να δέσει η σάλτσα. Την αδειάζουµε σε µια σαλτσιέρα.
- Κόβουµε τη γαλοπούλα και τη σερβίρουµε σε πιατέλα, µε τη γέµιση και τη σάλτσα.