Στην Ιταλία, την ίδια συνταγή, χρησιµοποιούν και για ψητές φραγκόκοτες αλλά και κότες.

20' προετοιμασία
3 ώρες μαγείρεμα
Σύνολο: 3 ώρες και 20 λεπτά

Υλικά

Μερίδες: 8

Για τη γέμιση

Για τη γαλοπούλα

Διαδικασία

  1. Για τη γέµιση: Σε ένα βαθύ µπολ ανακατεύουµε όλα τα υλικά για τη γέµιση και τα αφήνουµε στην άκρη.
  2. Για τη γαλοπούλα: Προθερµαίνουµε τον φούρνο στους 170° C (σκάλα 3 στο γκάζι) και αλατοπιπερώνουµε τη γαλοπούλα.
  3. Γεµίζουµε την κοιλιά της γαλοπούλας µε τη γέµιση και ράβουµε το άνοιγµα µε σπάγκο µαγειρικής. Σταυρώνουµε τα πόδια και τα δένουµε µαζί, και διπλώνουµε τις φτερούγες πίσω στην πλάτη. Τρίβουµε την πέτσα χρησιµοποιώντας 100 γρ. από το βούτυρο. Απλώνουµε το κρεµµύδι στο κέντρο ενός µεγάλου ταψιού και βάζουµε τη γαλοπούλα µε το στήθος προς τα πάνω. Κόβουµε άλλα 100 γρ. βούτυρο σε κυβάκια και το σκορπίζουµε ολόγυρα στο ταψί, µαζί µε το φασκόµηλο, το δεντρολίβανο, το σέλερι, το καρότο και τα κρασιά. Ψήνουµε για 2½-3 ώρες, περιχύνοντας 4-5 φορές τη γαλοπούλα µε τα υγρά του ταψιού κατά τη διάρκεια του ψησίµατος. Καλύπτουµε τη γαλοπούλα µε λαδόκολλα, όταν το δέρµα της χρυσίσει έντονα.
  4. Ξεφουρνίζουµε και βγάζουµε προσεκτικά τη γαλοπούλα σε ένα ξύλο κοπής. Αφαιρούµε τους σπάγκους και την αφήνουµε λίγο να «σταθεί». Σουρώνουµε τα υγρά του ταψιού σε µια µικρή κατσαρόλα. Προσθέτουµε τα υπόλοιπο βούτυρο, τον ζωµό κοτόπουλου ή νερό και αλατοπίπερο και βράζουµε σε δυνατή φωτιά για περίπου 5-6 λεπτά, µέχρι να δέσει η σάλτσα. Την αδειάζουµε σε µια σαλτσιέρα.
  5. Κόβουµε τη γαλοπούλα και τη σερβίρουµε σε πιατέλα, µε τη γέµιση και τη σάλτσα.

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών