ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΣουσαμένιο σαραγλί απο τον ΈβροΣαραγλί σουσαμένιο, από τον Έβρο Τη συνταγή κατέγραψε η μαγείρισσα, συγγραφέας και ερευνήτρια της ελληνικής κουζίνας Εύη Βουτσινά στην πρωτεύουσα της Ημαθίας, που είναι φημισμένη για το ρεβανί της. «Κατακίτρινο, με άρωμα βανίλιας, αφράτο, αλλά όχι τρυπητό, όπως το παντεσπάνι, με στιβαρό σώμα», έγραφε η Εύη. «Η επιτυχία του βασίζεται στο εκλεκτό βούτυρο που παραγόταν στην περιοχή, χάρη στην ανεπτυγμένη κτηνοτροφία των Βλάχων. Πού και πού, όχι βέβαια σε επίσημες περιστάσεις, το έφτιαχναν και με σησαμέλαιο, που ήταν το λάδι γενικής χρήσης».

 

30' προετοιμασία
45' ψήσιμο
3 ώρες αναμονή
Σύνολο: 4 ώρες και 15'

Υλικά

Κομμάτια: για ταψί 36 εκ. – περίπου 20 κομμάτια

Για το σιρόπι

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε ρεβανί Βέροιας, αρχικά ανακατεύουμε το αλεύρι με το σιμιγδάλι και το μπέικιν πάουντερ.
  2. Αλείφουμε με λίγο από το βούτυρο ένα μεγάλο, στρογγυλό ταψί 36 εκ. και το πασπαλίζουμε με 1 κουτ. σούπας από το αλεύρι.
  3. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C.
  4. Χτυπάμε στο μίξερ τους κρόκους με το βούτυρο και 260 γρ. από τη ζάχαρη μέχρι να γίνει ένα πολύ αφράτο μείγμα.
  5. Προσθέτουμε το γιαούρτι και χτυπάμε λίγο ακόμα.
  6. Προσθέτουμε το μείγμα αλευριού – σιμιγδαλιού – μπέικιν, ανακατεύοντας παράλληλα με μια μαρίζ (σπάτουλα σιλικόνης).
  7. Προσθέτουμε τη βανιλίνη και τη μαστίχα και ανακατεύουμε.
  8. Μεταφέρουμε το μείγμα σε ένα μεγάλο, καθαρό μπολ.
  9. Πλένουμε και στεγνώνουμε τον κάδο του μίξερ.
  10. Χτυπάμε εκεί, με το σύρμα, τα ασπράδια με τα υπόλοιπα 100 γρ. ζάχαρη σε μαρέγκα, την οποία ενσωματώνουμε στο μείγμα του μπολ ανακατεύοντας με τη μαρίζ από κάτω προς τα πάνω.
  11. Αδειάζουμε το μείγμα στο ταψί.
  12. Ψήνουμε στους 200°C για περίπου 45 λεπτά.
  13. Αν δούμε ότι η επιφάνεια αρπάζει γρήγορα, καλύπτουμε το γλυκό χαλαρά με ένα αλουμινόχαρτο, το οποίο αφαιρούμε λίγα λεπτά πριν από το τέλος του ψησίματος.
  14. Για να δούμε αν το ρεβανί είναι έτοιμο, βυθίζουμε ένα μαχαίρι στο κέντρο του γλυκού και, αν βγαίνει λερωμένο, συνεχίζουμε το ψήσιμο.
  15. Αφήνουμε να κρυώσει και κόβουμε σε ρόμβους.

Σιρόπι

  1. Σε μια κατσαρόλα βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη, για περίπου 5 λεπτά από όταν αρχίσει ο βρασμός.
  2. Αποσύρουμε, προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού, ανακατεύουμε και περιχύνουμε το κρύο γλυκό.
  3. Αφήνουμε, το ρεβανί, να κρυώσει εντελώς, για να το απορροφήσει, για περίπου 3 ώρες.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 51.

Άρθρα και Συνταγές με Αυγά

Άρθρα και Συνταγές με Γιαούρτι

Άρθρα και Συνταγές με Σιμιγδάλι

Άρθρα και Συνταγές για Γλυκό

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών