
20'
προετοιμασία
20' μαγείρεμα
Σύνολο: 40'
Υλικά
Μερίδες: 4Για το μείγμα με την κολοκύθα
Για το ριζότο
Διαδικασία
Για το μείγμα με την κολοκύθα
- Για το ριζότο με κολοκύθα ξεκινάμε και σε ένα βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο. Σοτάρουμε την κολοκύθα για 6 - 7 λεπτά, σε μέτρια θερμοκρασία, ώσπου να μαραθεί.
- Αφαιρούμε τον κρόκο από το ζωμό και τον προσθέτουμε στο τηγάνι με την κολοκύθα.
- Αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε το μέλι και ανακατεύουμε με ξύλινο κουτάλι.
- Προσθέτουμε το κρασί και 1 ποτήρι από το ζωμό και σιγοβράζουμε, ξύνοντας τον πυθμένα με ξύλινο κουτάλι για να διαλυθούν τα «καμένα» κομμάτια από το σοτάρισμα της κολοκύθας με το μέλι.
- Αφήνουμε να βράσει για 5 - 6 λεπτά και αποσύρουμε από τη φωτιά.
Για το ριζότο
- Συνεχίζουμε και σε ένα σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε τον υπόλοιπο ζωμό και τον διατηρούμε ζεστό σε πολύ χαμηλή φωτιά.
- Σε μια κατσαρόλα με χοντρό πυθμένα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι, ώσπου να μαραθεί.
- Προσθέτουμε το σκόρδο και το ρύζι.
- Ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα για 1 - 2 λεπτά και σβήνουμε με το κρασί.
- Όταν το κρασί αρχίσει να εξατμίζεται, προσθέτουμε 1 κουτάλα από το ζεστό ζωμό. Αφήνουμε να βράσει, ανακατεύοντας συνεχώς, ενώ προσθέτουμε ζωμό κάθε φορά που βλέπουμε ότι έχει απορροφηθεί. Η διαδικασία αυτή θα κρατήσει 15 λεπτά περίπου.
- Προσθέτουμε τη σοταρισμένη κολοκύθα, την παρμεζάνα, το μπούκοβο και τον μαϊντανό.
- Ανακατεύουμε, αποσύρουμε από τη φωτιά και σερβίρουμε αμέσως.
Μυστικά
* Έναλλακτικά φτιάχνουμε τον ζωμό με βιολογικό κύβο. Τα 2 ποτήρια είναι για το ριζότο. Πρέπει να ανακατεύουμε το ριζότο συνεχώς για να απελευθερωθεί το άμυλο, το οποίο θα του δώσει την κρεμώδη υφή του.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 30.