35'
προετοιμασία
30' μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 5'
Υλικά
Μερίδες: 4-6
Για το ριζότο
Για το σερβίρισμα
Διαδικασία
Ριζότο
- Για να φτιάξουμε το vegan ριζότο με ξερά βασιλομανίταρα και μυρωδικά, αρχικά ρίχνουμε τη σκόνη μανιταριού στον καυτό ζωμό και ανακατεύουμε καλά.
- Σε φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το πράσο με λίγο αλατοπίπερο, για 5-6 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
- Σβήνουμε με το κρασί, μαγειρεύουμε μέχρι να σωθεί τελείως το υγρό και ρίχνουμε το ρύζι.
- Το σοτάρουμε για 2 λεπτά, ανακατεύοντας, και αρχίζουμε να ρίχνουμε τον ζωμό, σε δόσεις, με την κουτάλα της σούπας. Ανακατεύουμε συχνά και προσθέτουμε την επόμενη δόση μόλις απορροφηθεί η προηγούμενη, μέχρι να ρίξουμε σχεδόν όλο τον ζωμό ή όσο χρειαστεί ώστε το ρύζι να μαλακώσει μεν αλλά να μείνει αλ ντέντε, ελαφρά τραγανό στο δόντι.
- Σε μία από τις τελευταίες δόσεις αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε τα μυρωδικά.
Σερβίρισμα
- Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε πολύ δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τα άγρια μανιτάρια με το σκόρδο, ρίχνοντας από την αρχή αλάτι και πιπέρι, ώστε να εξατμιστούν γρήγορα τα υγρά που θα αποβάλουν.
- Μόλις ροδίσουν καλά, προσθέτουμε το βούτυρο ξηρών καρπών που επιλέξαμε και ανακατεύουμε γρήγορα για να διαλυθεί και να απλωθεί ομοιόμορφα.
- Μοιράζουμε το ριζότο σε πιάτα και σε κάθε μερίδα βάζουμε λίγο από το μείγμα σοταρισμένων μανιταριών.
- Σκορπίζουμε φουντούκια, θυμάρι και σχοινόπρασο και σερβίρουμε αμέσως.
Ένα vegan πιάτο υποχρεωτικά θέλει ένα vegan κρασί. Αναζητήστε την ανάλογη ένδειξη στην ετικέτα.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 188.