ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΣαλάτα με αγκινάρες και βινεγκρέτ αντζούγιαςΣαλάτα με αγκινάρες και βινεγκρέτ αντζούγιας

Γι’ αυτή τη σαλάτα θα χρησιμοποιήσουμε τις καρδιές από δύο μαρούλια, τις οποίες θα καψαλίσουμε στη φωτιά, ενώ τα εξωτερικά φύλλα θα τα φυλάξουμε για να φτιάξουμε μια άλλη σαλάτα ή ένα φρικασέ.

40' προετοιμασία
Σύνολο: 40'

Υλικά

Μερίδες: 4-6

Για τη σάλτσα φουντουκιού

Διαδικασία

  1. Για την σαλάτα με ψητό μαρούλι και τρυφερά ανοιξιάτικα χόρτα ξεκινάμε και ζεματίζουμε τα σπαράγγια για 1-2 λεπτά σε νερό που κοχλάζει.
  2. Τα βγάζουμε και τα βυθίζουμε σε ένα μπολ με παγωμένο νερό, για να κρυώσουν αμέσως και να διατηρήσουν το ζωηρό πράσινο χρώμα τους.
  3. Έπειτα, τα κόβουμε στη μέση κατά μήκος. Αφήνουμε στην άκρη.
  4. Κόβουμε τις καρδιές μαρουλιού στη μέση κατά μήκος, προσέχοντας να διατηρήσουμε το κοτσάνι που κρατάει τα φύλλα ενωμένα.
  5. Τις πλένουμε και τις αφήνουμε να στεγνώσουν καλά σε πετσέτα.
  6. Έπειτα τις ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και τις ψήνουμε στη σχάρα (αν έχουμε βάλει ψησταριά) ή στο γκριλ του φούρνου ή σε καυτό σχαροτήγανο μέχρι να καψαλιστούν και να μαυρίσουν σε κάποια σημεία, γυρνώντες τες μια-δυο φορές.
  7. Κόβουμε τις ψημένες καρδιές μαρουλιού κατά μήκος σε δύο τρία κομμάτια την καθεμία.

Σάλτσα φουντουκιού

  1. Καβουρδίζουμε τα φουντούκια σε αντικολλητικό τηγάνι μέχρι να πάρουν χρώμα (εναλλακτικά, τα ψήνουμε στον φούρνο στους 160°C, για 10 λεπτά).
  2. Όταν τα βγάλουμε και όσο είναι ακόμα ζεστά, αδειάζουμε τα 80 γρ. στον πολυκόφτη και τα αλέθουμε για αρκετή ώρα, προσθέτοντας λίγο λίγο και το ελαιόλαδο για να βοηθήσουμε στην άλεση.
  3. Συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να γίνουν πολτός.
  4. Στο τέλος ρίχνουμε τον χυμό λεμονιού, το ξύσμα και το μισό τσίλι και χτυπάμε λίγο ακόμα.
  5. Δοκιμάζουμε και προσθέτουμε αλατοπίπερο.

Σερβίρισμα

  1. Σε μια πιατέλα στρώνουμε το γαλοτύρι και περιχύνουμε με τη μισή σάλτσα φουντουκιού.
  2. Από πάνω τακτοποιούμε τις καρδιές μαρουλιού κι εδώ κι εκεί σκορπίζουμε τα φυλλαράκια από τα χόρτα εποχής, τα μυρωδικά και τα σπαράγγια.
  3. Αλατοπιπερώνουμε και ραντίζουμε με λίγο χυμό λεμονιού και ελαιόλαδο, ίσα να βραχούν τα σαλατικά.
  4. Κοπανίζουμε τα υπόλοιπα φουντούκια σε χοντρά κομμάτια και τα σκορπίζουμε από πάνω, μαζί με το υπόλοιπο τσίλι.
  5. Περιχύνουμε με την υπόλοιπη σάλτσα φουντουκιού και στο τέλος σπάμε σε κομμάτια το φύλλο που ψήσαμε (ή την αραβική πίτα) και τα τοποθετούμε και αυτά ανάμεσα στα σαλατικά.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 192.

Άρθρα και Συνταγές με Μαρούλι

Άρθρα και Συνταγές για Ορεκτικό / Μεζές

Άρθρα και Συνταγές για Συνοδευτικά

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών