Οι μοσχαρίσιες κοτολέτες με προσούτο και φασκόμηλο είναι μία από τις πιο κλασικές ρωμαϊκές συνταγές, αν και τη σαλτιμπόκα τη βρίσκουμε με διάφορες παραλλαγές και στην υπόλοιπη Ιταλία, και από πολλούς θεωρείται ότι η συνταγή έχει ρίζες στη Λομβαρδία και συγκεκριμένα στην Μπρέσια, στους πρόποδες των Άλπεων. Αν βρεθείτε στη Ρώμη, αξίζει να περάσετε από την Antica Enoteca, το παλιότερο ίσως οινοπωλείο της πόλης, κοντά στην Πιάτσα ντι Σπάνια, μόνο και μόνο για να δοκιμάσετε αυτό το πιάτο. Είναι σπεσιαλιτέ τους γι’ αυτό και εκπλαγήκαμε που θέλησαν να μοιραστούν μαζί μας τη συνταγή. Είχαμε όμως τα «μέσα». Ξεναγός μας στη Ρώμη ήταν η ελληνοϊταλίδα Δωροθέα Μερκούρη και η Antica Enoteca ανήκει στην οικογένεια της ξαδέλφης της.
«Είναι καταπληκτικός ο συνδυασμός του κρασιού με το φασκόμηλο μέσα στη σάλτσα που προκύπτει από το μαγείρεμα του κρέατος», λέει η Δωροθέα. Το πιάτο αυτό φτιάχνεται πάρα πολύ γρήγορα και η εκδοχή της Antica Enoteca είναι από τις καλύτερες που θα δοκιμάσει κανείς στην πόλη.