50'
προετοιμασία
30' ψήσιμο
Σύνολο: 1 ώρα και 20'
Υλικά
Μερίδες: 6Διαδικασία
- Για την «πίτα του βοσκού» , σε μια κατσαρόλα βάζουμε τις κομμένες πατάτες, προσθέτουμε νερό τόσο ώστε να τις καλύψει, αλατίζουμε και βάζουμε να βράσουν για περίπου 20 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190°C.
- Στο μεταξύ, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο τηγάνι και ρίχνουμε το κρεμμύδι με τα καρότα. Αλατοπιπερώνουμε και σοτάρουμε για περίπου 6 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
- Ρίχνουμε και το σκόρδο και σοτάρουμε για μισό λεπτό.
- Ρίχνουμε τον κιμά και τον σοτάρουμε κομματιάζοντάς τον παράλληλα με μια ξύλινη κουτάλα, μέχρι να καβουρδιστεί και να αλλάξει χρώμα (περίπου 5 λεπτά).
- Αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε και το θυμάρι και ανακατεύουμε. Αδειάζουμε το λίπος από το τηγάνι.
- Ρίχνουμε τον πελτέ, ανακατεύουμε για 1 λεπτό και προσθέτουμε τη γούστερ σος και το κρασί. Μαγειρεύουμε για άλλα 2 λεπτά περίπου, μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά.
- Προσθέτουμε τον ζωμό ή το νερό και μαγειρεύουμε για άλλα 4-5 λεπτά, μέχρι να μείνει ο κιμάς με τη σάλτσα του.
- Προσθέτουμε τον αρακά, ανακατεύουμε και αδειάζουμε όλο το περιεχόμενο του τηγανιού σε ένα πυρέξ μεσαίου μεγέθους (περίπου 20 x 30).
- Σουρώνουμε τις πατάτες και τις ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα, αφού πετάξουμε το νερό.
- Προσθέτουμε το βούτυρο και την κρέμα γάλακτος και τις πολτοποιούμε πιέζοντας με το ειδικό εργαλείο (πρες πουρέ).
- Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε τη μουστάρδα, τα κρεμμυδάκια και το τυρί. Ανακατεύουμε πολύ καλά.
- Απλώνουμε τον πουρέ πάνω από τον κιμά και τον ισιώνουμε με τη ράχη ενός κουταλιού.
- Με τα δόντια ενός πιρουνιού χαράσσουμε κυματιστές γραμμές στην επιφάνεια.
- Ψήνουμε για περίπου 30 λεπτά.
- Αφήνουμε να σταθεί για 10 λεπτά τουλάχιστον, ώστε να μπορούμε να σερβίρουμε την «πίτα του βοσκού» χωρίς να καταρρεύσει το κάθε κομμάτι.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 45.