1 ώρα
προετοιμασία
25' ψήσιμο
Σύνολο: 1 ώρα και 25'
Υλικά
Τεμάχια: 40
Για το σιρόπι
Διαδικασία
- Για τα φοινίκια, σε μια λεκάνη ρίχνουμε το ελαιόλαδο, τον χυμό και τη ζάχαρη και τα χτυπάμε έντονα με το σύρμα (ή με το μίξερ χειρός), μέχρι να μισολιώσει η ζάχαρη και το μείγμα να γίνει ανοιχτόχρωμο.
- Προσθέτουμε την καρυδόψιχα και τα μπαχαρικά και χτυπάμε καλά.
- Ρίχνουμε σταδιακά όσο αλεύρι χρειάζεται καθώς και το μπέικιν πάουντερ, ώστε να φτιάξουμε μια ζύμη για τα φοινίκια αρκετά μαλακή και έντονα λαδερή, και ζυμώνουμε με τα χέρια.
- Πλάθουμε τα φοινίκια σε μακρόστενο σχήμα, όπως τα σουτζουκάκια.
- Για τα φοινίκια, προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C, κατά προτίμηση στη λειτουργία του αέρα.
- Αραδιάζουμε τα φοινίκια σε καλά λαδωμένα ταψιά και τα ψήνουμε για 20-25 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.
Σιρόπι
- Σε μέτρια κατσαρόλα βάζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι και τα βράζουμε για 5 λεπτά από τη στιγμή που θα ξεκινήσει ο βρασμός.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά, αλλά διατηρούμε το σιρόπι ζεστό.
- Βάζουμε δόσεις από κρύα φοινίκια στο σιρόπι (έτσι ώστε όλα να καλύπτονται από το υγρό), τα αφήνουμε για 2 λεπτά και τα μεταφέρουμε σε πιατέλα με τρυπητή κουτάλα.
- Αν θέλουμε, σκορπίζουμε επιπλέον κοπανισμένη καρυδόψιχα σε κάθε στρώση από τα φοινίκια που τακτοποιούμε στην πιατέλα.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 163.