«Όταν έφτασαν οι γονείς μου στον Πειραιά, στη Νίκαια, είχαν ξυλόσομπα. Με τη στάχτη από εκεί έφτιαχνε η μητέρα μου την αλισίβα για τα φοινίκια. Τη θυμάμαι να βράζει στάχτη με νερό και να το σουρώνει. Με τα χρόνια το αντικατέστησαν με χυμό πορτοκάλι. Το μέλωμα γινόταν μέσα στην κατσαρόλα και ενώ έβραζε το σιρόπι σε πάρα πολύ χαμηλή φωτιά», μας είπε η κ. Κυριακή Αρχοντάκη-Μιχοπούλου από την Ένωση Σμυρναίων, η οποία μας έδωσε αυτή την ωραία συνταγή. Όπως μας είπε, σε όλες τις προσφυγικές συνοικίες της Αθήνας, τις ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα, ετοιμαζόταν το σταχτόνερο για τα φοινίκια, παράδοση που δεν εγκατέλειψαν οι Σμυρνιοί ακόμα και σ’ εκείνα τα δύσκολα χρόνια.
