30'
προετοιμασία
9 ώρες
αναμονή
Σύνολο: 9 ώρες και 30'
Υλικά
Μερίδες: 4Για τη σούπα
Για το παξιμάδι
Για το σερβίρισμα
Διαδικασία
Σούπα
- Για τη σούπα χωριάτικης σαλάτας με «παγωμένο» παξιμάδι, ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά σε ένα μεγάλο μπολ.
- Σκεπάζουμε και αφήνουμε στο ψυγείο για όλο το βράδυ.
- Την επόμενη μέρα χτυπάμε τα υλικά στο μπλέντερ.
- Σουρώνουμε τη σούπα σε ψιλό σουρωτήρι (θα χρειαστεί υπομονή!).
- Φυλάσσουμε στο ψυγείο μέχρι το σερβίρισμα.
Παξιμάδι
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά μέχρι να έχουμε ένα ομογενοποιημένο μείγμα (δεν μας πειράζει αν μείνουν κομμάτια παξιμαδιών).
- Απλώνουμε το μείγμα ανάμεσα σε δύο αντικολλητικά χαρτιά.
- Με έναν πλάστη το απλώνουμε σε λεπτό φύλλο πάχους περίπου 0,5 εκ.
- Βάζουμε στην κατάψυξη για 1 ώρα, να σφίξει και να παγώσει.
- Αφαιρούμε το επάνω αντικολλητικό χαρτί και κόβουμε το παξιμάδι σε τετράγωνα, παραλληλόγραμμα ή ρόμβους με το μαχαίρι.
Σερβίρισμα
- Σερβίρουμε τη σούπα και γαρνίρουμε με τις ελιές, την κάππαρη, την αντζούγια και τη φρέσκια ρίγανη.
- Τελειώνουμε με λίγο ωμό ελαιόλαδο και συνοδεύουμε με το παγωμένο παξιμάδι.
Ένα ροζέ μέτρια αρωματικό.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 158.