5'
προετοιμασία
20' μαγείρεμα
Σύνολο: 25'
Υλικά
Μερίδες: 6
Για το τελείωμα (liaison finale)
Για το γαρνίρισμα
Διαδικασία
- Σε μια μέτρια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά, μέχρι να λιώσει.
- Ρίχνουμε πασπαλιστά το σιμιγδάλι, προσθέτουμε και τον πελτέ και τα καβουρδίζουμε για περίπου 5 λεπτά, ανακατεύοντας σχεδόν ασταμάτητα.
- Σβήνουμε με τον ζωμό, ανακατεύουμε και αφήνουμε να πάρει μία βράση. Μετριάζουμε τη φωτιά και βράζουμε τη σούπα για 10 λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά. Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το γιαούρτι και ανακατεύουμε γρήγορα με το σύρμα για να ενσωματωθεί στη σούπα.
- Αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε.
Τελείωμα (liaison finale)
- Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάμε με το σύρμα τον κρόκο με την κρέμα γάλακτος, μέχρι να ομογενοποιηθούν.
- Ρίχνουμε σε πολύ αργή ροή τον χυμό λεμονιού, συνεχίζοντας το χτύπημα, μέχρι να φτιάξουμε ένα λείο, ομοιογενές μείγμα. Το αδειάζουμε αργά στην κατσαρόλα με τη ζεστή σούπα, χτυπώντας με το σύρμα, μέχρι τα δύο μείγματα να ενωθούν.
- Δοκιμάζουμε και διορθώνουμε το αλατοπίπερο.
Σερβίρισμα
- Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι, χωρίς λιπαρή ουσία, «ψήνουμε» το ψιλοκομμένο προσούτο σε δυνατή φωτιά, μέχρι να γίνει τραγανό.
- Το βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και το στραγγίζουμε σε χαρτί κουζίνας.
- Μοιράζουμε τη σούπα σιμιγδάλι σε βαθιά πιάτα, σκορπίζουμε το προσούτο και το σχοινόπρασο και σερβίρουμε. Αν θέλουμε, στολίζουμε με τα φύλλα μυρωδικού.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 200.