Για τις σουπιές λεμονάτες με δυόσμο και ξερό κόλιανδρο ξεκινάμε και σε μια ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι για περίπου 3 - 4 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει.
Προσθέτουμε το σκόρδο, το σοτάρουμε μόνο για 1/2 λεπτό, ίσα-ίσα να σκορπίσει το άρωμά του, και το αφαιρούμε.
Δυναμώνουμε τη φωτιά, ρίχνουμε τις σουπιές και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 3 - 4 λεπτά, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα.
Σβήνουμε με το ούζο και συνεχίζουμε το ανακάτεμα για περίπου 2 - 3 λεπτά, μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ.
Προσθέτουμε το λεμόνι, τη μουστάρδα, τον κόλιανδρο (ή το δεντρολίβανο) και τον ξερό δυόσμο (αν βάλουμε το μυρωδικό στην αποξηραμένη του μορφή).
Αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε 400 ml ζεστό νερό (όχι παραπάνω, γιατί και οι σουπιές θα βγάλουν υγρά) και σκεπάζουμε την κατσαρόλα.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά τόσο ώστε να σιγοκοχλάζει το υγρό και σιγομαγειρεύουμε για περίπου 40 - 50 λεπτά, έως ότου μαλακώσουν οι σουπιές και δέσει η σάλτσα.
Αν μέχρι να γίνουν οι σουπιές σωθούν τα υγρά, προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό επιπλέον.
Στο τέλος, πασπαλίζουμε με τον φρέσκο δυόσμο (αν χρησιμοποιήσουμε φρέσκο το μυρωδικό) και ανακατεύουμε απαλά.
Σερβίρουμε τις σουπιές χλιαρές, συνοδεία πατατοσαλάτας με κουρκουμά ή πράσινης σαλάτας.
Στο ποτήρι μας : Ούζο ή ένα ωραίο αρωματικό Sauvignon Blanc.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 71.