Μία από τις ωραίες αγροτικές παραδόσεις της Αττικής που καταγράψαμε σε επίσκεψή μας στο Ευρωπαϊκό Μουσείο Άρτου στον Βαρνάβα, είναι αυτή η συνταγή για τυρόψωμα. Όπως μας είπε η ιδρύτρια του μουσείου, κ. Μηλέα Παππά, η οποία μας έδωσε τη συνταγή, τα έφτιαχναν κάθε φορά που έψηναν ψωμί στο σπίτι. Κρατούσαν ένα μέρος από το ζυμάρι κι έφτιαχναν τυρόψωμα για να φάει η οικογένεια, μιας και εκείνη τη μέρα πού να βρουν χρόνο για μαγείρεμα!

30' προετοιμασία
40' τηγάνισμα
30' αναμονή
Σύνολο: 1 ώρα και 40'

Υλικά

Κομμάτια: 22-25

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε τα τυρόψωμα ξεκινάμε βάζοντας στο κάδο του μίξερ το αλεύρι, κάνουμε μια λακκούβα στο κέντρο και ρίχνουμε τη μαγιά, το αλάτι και το ελαιόλαδο. Ζυμώνουμε τα υλικά, ρίχνοντας σταδιακά χλιαρό νερό, ώσπου να γίνει μια αφράτη, λεία ζύμη που να πλάθεται.
  2. Αφήνουμε τη ζύμη κατά μέρος, σκεπασμένη, για 30 λεπτά, μέχρι να φουσκώσει.
  3. Κόβουμε κομμάτια ζύμης μεγέθους περίπου όσο ένα μανταρίνι. Σε αλευρωμένη επιφάνεια τα ανοίγουμε με τον πλάστη σε φύλλο με διάμετρο περίπου 15 εκ. Βάζουμε στο κέντρο από 1-2 κουτ. σούπας θρυμματισμένη φέτα και διπλώνουμε τις άκρες προς τα μέσα για να καλύψουμε τη γέμιση. Πιέζουμε με το χέρι για να πλατύνει ελαφρά το πιτάκι.
  4. Ζεσταίνουμε περίπου 2 εκ. ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά, σε μεγάλο τηγάνι, και τηγανίζουμε τα τυρόψωμα σε δόσεις, για 2-3 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να πάρουν ωραίο χρυσαφένιο χρώμα.
  5. Τα στραγγίζουμε σε χαρτί κουζίνας και σερβίρουμε τα τυρόψωμα.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 197.

Άρθρα και Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Άρθρα και Συνταγές με Τυρί

Άρθρα και Συνταγές για Ορεκτικό / Μεζές

Άρθρα και Συνταγές για Πρωινό

Άρθρα και Συνταγές για Σνακ

Άρθρα και Συνταγές για Συνοδευτικά

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών