20'
προετοιμασία
Σύνολο: 20'
Υλικά
Μερίδες: 12 ως ορεκτικό
Ταραμοσαλάτα
Τραγανές φέτες βολβών
Διαδικασία
- Για να ετοιμάσουμε την ταραμοσαλάτα από λευκό ταραμά με τραγανές φέτες από χειμωνιάτικους βολβούς κόβουμε τις ρίζες (ραπανάκια, καρότο, ρέβα, παντζάρι) σε πολύ λεπτές φέτες, στο ειδικό εργαλείο κοπής λαχανικών (μαντολίνο).
- Σε μεγάλο μπολ ή λεκάνη ρίχνουμε τα 2 1⁄2 λίτρα παγωμένο νερό, τα 3 φλιτζάνια παγάκια και το χυμό λεμονιού, προσθέτουμε όλες τις φέτες, εκτός από του παντζαριού, ανακατεύουμε και τις αφήνουμε για 1/2 ώρα στο ψυγείο ή σε σκιερό και δροσερό σημείο.
- Στο μεταξύ, βάζουμε τα παντζάρια σε μέτριο μπολ με το υπόλοιπο νερό και πάγο.
- Αφήνουμε όλες τις φέτες βολβών σε δροσερό μέρος ή στο ψυγείο, για 1/2 ώρα.
- Στη συνέχεια τις στραγγίζουμε, τις απλώνουμε σε πιατέλα στρωμένη με χαρτί κουζίνας, τις σκεπάζουμε με διαφανή μεμβράνη και τις αφήνουμε στο ψυγείο, ώσπου να τις σερβίρουμε και έως 3 ημέρες.
Ταραμοσαλάτα
- Δουλεύουμε στο μίξερ τον ταραμά για 5 λεπτά, σε δυνατή ταχύτητα, πρσθέτουμε το κοκκάρι και χτυπάμε για 2 - 3 λεπτά.
- Σταδιακά, προσθέτουμε το 1 φλιτζάνι λάδι, στη συνέχεια το νερό, αργά και μετά το ψωμί, μουσκεμένο και καλά στυμμένο.
- Τέλος, ρίχνουμε σταδιακά και το υπόλοιπο λάδι.
- Μεταφέρουμε το μείγμα σε δοχείο που να κλείνει καλά και το τοποθετούμε στο ψυγείο, ώσπου να σερβίρουμε.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύθηκε στις συλλεκτικές εκδόσεις «Γυναίκα και Μαγειρική», μια συνεργασία του Γαστρονόμου και του περιοδικού ΓΥΝΑΙΚΑ.