ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΠατατοκροκέτες με παστουρμά και κασέρι, σε κρέμα πράσουΠατατοκροκέτες με παστουρμά και κασέρι, σε κρέμα πράσου
30' προετοιμασία
40' ψήσιμο
40' αναμονή
Σύνολο: 1 ώρα και 50'

Υλικά

Τεμάχια: 25

Για τις κροκέτες

Για το πανάρισμα και το τηγάνισμα

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε τις πατατοκροκέτες με ταραμά και φασκόμηλο, ξεκινάμε βράζοντας τις πατάτες σε 2 λίτρα νερό, στο οποίο έχουμε προσθέσει 15 γρ. αλάτι, για περίπου 20 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν. Δοκιμάζουμε με ένα μαχαίρι για να δούμε αν μαλάκωσαν καλά.
  2. Τις στραγγίζουμε και τις αφήνουμε να στεγνώσουν για ελάχιστα λεπτά σε πετσέτα.
  3. Προσοχή: δεν πρέπει να κρυώσουν. Ενα κόλπο για να τις στεγνώσουμε και να αποκτήσουν μια κάπως πιο βαθιά γεύση είναι, αφού τις στραγγίξουμε, να τις βάλουμε σε ένα ταψάκι και να τις φουρνίσουμε για 10 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C.
  4. Οσο είναι ακόμα ζεστές, τις λιώνουμε καλά με το πρες πουρέ ή με ένα πιρούνι και προσθέτουμε στον ζεστό πουρέ τον κρόκο αυγού, το κορν φλάουρ (το οποίο δίνει συνοχή στο μείγμα και θα κάνει την κροκέτα μας αφράτη στο τηγάνισμα), ελάχιστο μοσχοκάρυδο, το φασκόμηλο, τον ταραμά και πιπέρι (όχι αλάτι, γιατί ο ταραμάς είναι αλμυρός).
  5. Ανακατεύουμε πολύ καλά με μια σπάτουλα ώστε να προκύψει ένα ενιαίο μείγμα, το οποίο αφήνουμε κατά μέρος για 15 - 20 λεπτά να ξεκουραστεί.
  6. Στη συνέχεια πλάθουμε μπαλάκια στο μέγεθος καρυδιού και τα βάζουμε για τουλάχιστον 30 λεπτά στο ψυγείο ώστε να σφίξουν (μπορούμε να τα αφήσουμε και όλο το βράδυ).

Πανάρισμα + Τηγάνισμα

  1. Σε ένα βαθύ τηγάνι ρίχνουμε ελαιόλαδο μέχρι το 1/3του σκεύους. Το ζεσταίνουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
  2. Σε ένα βαθύ πιάτο ρίχνουμε το αλεύρι, σε ένα δεύτερο τα αυγά και σε ένα τρίτο την τριμμένη φρυγανιά.
  3. Μόλις το λάδι κάψει και αρχίζει να αχνίζει απαλά, χαμηλώνουμε λίγο τη φωτιά.
  4. Περνάμε τις πατατοκροκέτες που φτιάξαμε πρώτα από το αλεύρι, τινάζουμε να φύγει η περίσσεια και τις βουτάμε στα αυγά. Επειτα τις περνάμε από την τριμμένη φρυγανιά.
  5. Τις τηγανίζουμε σε δόσεις, για 3-4 λεπτά, τουμπάροντάς τις μέσα στο λάδι μια-δυο φορές, μέχρι να αποκτήσουν χρυσαφένια κρούστα.
  6. Τις στραγγίζουμε σε χαρτί κουζίνας και τις σερβίρουμε ζεστές ή χλιαρές.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 56.

Άρθρα και Συνταγές με Αυγά

Άρθρα και Συνταγές με Πατάτες

Άρθρα και Συνταγές με Ταραμάς

Άρθρα και Συνταγές για Ορεκτικό / Μεζές

Άρθρα και Συνταγές για Συνοδευτικά

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών