
30'
προετοιμασία
3' μαγείρεμα
Σύνολο: 33'
Υλικά
Τεμάχια: για 1 μέτριο μπολΓια την ταραμοσαλάτα
Για τις καυκαλήθρες
Διαδικασία
Ταραμοσαλάτα
- Χτυπάμε στο μπλέντερ ή το μούλτι το κρεμμύδι για περίπου 2 λεπτά, μέχρι να πολτοποιηθεί.
- Προσθέτουμε τον ταραμά και συνεχίζουμε το χτύπημα, ενώ σταδιακά και εναλλάξ προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και όσο ψωμί θέλουμε(ανάλογα με το πόσο σφιχτή θέλουμε την ταραμοσαλάτα).
- Μετά, ρίχνουμε με σταθερή και αργή ροή το ελαιόλαδο, συνεχίζοντας το χτύπημα, έως ότου έχουμε μια αφράτη και ομοιογενή ταραμοσαλάτα.
- Αν το μείγμα είναι περισσότερο σφιχτό ή και αλμυρό από όσο θα θέλαμε, ρίχνουμε επιπλέον ελαιόλαδο, χτυπώντας διαρκώς.
- Το ίδιο ισχύει και για το χυμό λεμονιού. Προσθέτουμε κι άλλο αν θέλουμε πιο ξινό αποτέλεσμα.
- Βάζουμε την ταραμοσαλάτα σε μπολ, σκεπάζουμε και τη διατηρούμε στο ψυγείο.
Καυκαλήθρες
- Σε ένα τηγάνι ή μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τις καυκαλήθρες, ανακατεύοντας για περίπου 3 - 4 λεπτά, μέχρι να λαδωθούν καλά και να μαλακώσουν ελαφρώς.
- Αλατοπιπερώνουμε, ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά.
Σερβίρισμα
- Η σεφ προτείνει να απλώσουμε σε μια πιατέλα τις καυκαλήθρες και από πάνω να βάλουμε την ταραμοσαλάτα.
- Παίρνουμε με το κουτάλι μας ταραμοσαλάτα και καυκαλήθρες.
- Εναλλακτικά, αναμειγνύουμε τα σοταρισμένα, τραγανά μυρόχορτα με την ταραμοσαλάτα, ώστε να τα απολαμβάνουμε σε μία μπουκιά.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 94.